• Kategorija objave:Nagrade

Laureati 15. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, što su održani u okviru 46. Đakovačkih vezova, su zagrebački autor Branko Čegec i Darko Jerković iz Osijeka.

Čegec je dobitnik Nagrade Julija Benešića za knjigu kritika 'Pokret otpora', a Jerković je dobitnik istoimene Povelje uspješnosti za njegov ukupan dosadašnji književno-kritičarski rad, što ga stvara kroz medijsku književnu kritiku i novinarski rad u Glasu Slavonije.

Osim predstavljanja tradicionalnog 'Zbornika Đakovačkih susreta', ovogodišnji program Susreta obuhvatio je po prvi puta i 'Leksikon hrvatskih književnih kritika' koji, pojasnio je u ime organizatorađakovačkog ogranka Matice hrvatske i DHKogranka slavko-baranjsko-srijemskog Mirko Ćurić, obuhvaća 101 književnu kritiku. Susreti su obuhvatili i 'kritičarski pogled' na knjigu Tomislava Žigmunova 'Izazovi, sabiranja, usmjeravanja i tumačenja' te knjige Ivana Trojana 'Talijina maska'.

Tema ovogodišnjeg okruglog stola Susreta bila je posvećena književnoj i znanstvenoj kritici. Pravilo Susreta je da nagrade laureatima budu dodijeljene na naknadnoj svečanosti, u studenome.
 

(Hina) i Culturnet.hr