• Kategorija objave:Nagrade

Goranov vijenac, koji je ove godine dobio pjesnik rođen u Šibeniku Stjepan Gulin, dodijelit će se u srijedu u Lukovdolu. Nagradu Goran za mlade pjesnike dobio je Davor Ivankovac.

Slučaj je htio da ovogodišnji laureat Goranova proljeća, šibenski pjesnik Stjepan Gulin baš uoči trenutka najveće pjesničke slave objavi više nego sočne “proze bez poze” “Paz’te sad, paz’te sad”. Knjigu koja može podsjetiti i na Bukowskog uredio je Miroslav Mićanović, a objavila Meandarmedia. Iako je tu riječ o prozi, i najnovija knjiga pjesnika, koji je cijelog života djelovao daleko od književnih i društvenih fanfara i reflektora, otkriva rasnog pjesnika čiji je opus neizostavan, pa i antologijski.

Gulin je dugo, čak deset godina čekao na objavu prve zbirke “Kovine” sedamdesetih godina prošlog stoljeća. A onda je deset godina pisao drugu knjigu “Istovjetne pjesme”. Odonda su mu se objave zbirki ustalile, i to sve do izbora iz poezije koji je uredio Krešimir Bagić za Meandarmediju godine 2009. Zbirka “Smokve od soli” doista je iznimna zbirka hrvatske poezije i knjiga koja dokazuje svu vitalnost, komunikativnost pa čak i dopadljivost Gulinova pjesničkog jezika. No, iako se poezijom bavi već desetljećima, Gulin je nekako živio po strani od antologija, nagrada, promocija, televizijskih i novinskih intervjua, plaćenih odlazaka na inozemne sajmove… I nije čudno da je i Bagić u predgovoru “Smokava od soli” zamijetio da nas ne bi smjela ostaviti ravnodušnim spoznaja da živimo u vremenu u kojemu je pjesnik prisiljen prodavati knjige najdražih pjesnika da bi se prehranio… Goranov vijenac 49. Goranova proljeća za pjesnika Gulina stoga je više nego dobar izbor povjerenstva.

Nagradu Goran za mlade pjesnike dobio je Davor Ivankovac za rukopis “Freud na Facebooku”. Nagrade će biti uručene na tradicionalnoj dodjeli u rodnom Goranovu mjestu u Lukovdolu 21. ožujka u podne. Predsjednik Goranova proljeća Ivica Prtenjača najavljuje dolazak šesnaest pjesnika iz zemlje i inozemstva, s time što je zemlja gost ove godine Rumunjska. Proljeća se otvara u utorak 20. ožujka u zagrebačkom Oktogonu.

Piše: Denis Derk, Večernji list, ožujak 2012.