• Kategorija objave:Nagrade

Association Capitale Européenne des Littératures (ACELGlavna europska asocijacija za književnost) u Strasbourgu je u subotu, 12. studenoga 2011, u prostoru glasovitog restorana Chez Yvonne objavila dobitnike literarnih nagrada grada Strasbourga za godinu 2011; europske nagrade za frankofonsku književnost, europske prevodilačke stipendije i europske književne nagrade.
Europsku književnu nagradu, najprestižniju nagradu ACEL, za svoj literarni opus kao sedmi dobitnik po redu dobiva slovenski pisac, dramatičar, esejist i urednik Drago Jančar.

Nagrade će laureatima biti svečano uručene iduće godine tijekom Europskih književnih susreta, koji će se u suradnji s tamošnjim sveučilištem kao dosad odvijati u Strasbourgu. Drago Jančar će se tako pridružiti Španjolcu Antoniu Gamonedu, koji je nagradu primio prvi 2005, Fincu Boju Carpelanu (2006), Poljaku Tadeuszu Różewiczu (2007), Nijemcu Tankredu Dorstu (2008), grčkoj pjesnikinji Kiki Dimoula (2009) te pjesniku, dramaturgu i cineastu Tonyju Harrisonu iz Velike Britanije (2010).

Drago Jančar je tako na popis literarnih nagrada, pored slovenske Nagrade Kresnik lista Delo za roman Te sam je noći vidio, ove godine pripisao i međunarodnu ACEL-ovu nagradu.