• Kategorija objave:Nagrade

Međunarodna nagrada "Stefan Heym" ove godine pripala je Bori Ćosiću. Svečana dodjela je 1. srpnja 2011. u gradu Chemnitzu, gdje će mu je predati gradonačelnica Barbara Ludwig.

Odbor nagrade navodi da se za Boru Cosića odlučio "kao velikog pripovjedača, satiričara ali i kritičara jugoistočne Europe" a između ostalog navodi da je on "već koncem šezdesetih godina u svojoj satiričko-klaunovskoj knjizi Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji, pisanoj iz perspektive djeteta, najavio propast Jugoslavije".

Laudatio će održati Fritz Pleitgen, jedan od najznačajnijih njemačkih novinara, bivši intendant najvećih medijskih kuća Savezne Republike Njemačke (WDR i ARD) te, do 2008. godine,  predsjednik Europske radiofonske unije.

Nagrada se dodjeljuje svake tri godine. Prošli dobitnik bio je Amos Oz.

Opširnije na www.chemnitz.de

 

Bora Ćosić rođen je 1932. u Zagrebu, veći dio života živio je u Beogradu, otkuda je 1990. odselio u Rovinj, a nakon toga u Berlin. On je autor važnih knjiga kao što su Priče o zanatima, Mixed media, Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji, Tutori, Doktor Krleža, Dnevnik apatrida, Musilov notes ili Nulta zemlja… Posljednjih godina napisao je nekoliko dramatičnih knjiga, u kojima sagledava svoj život i književnu sudbinu. To je svojevrsna autobiografiju "u nastavcima", a tvore je knjige Put na Aljasku, Consul u Beogradu i, upravo izašlo Kratko detinjstvo u Agramu. Djela Bore Ćosića prevedena su na sve velike svjetske jezike; među priznanjima koja je dobio do ovog, svakako se ističu Ninova nagrada i Leipziška nagrada za knjigu. Bora Ćosić živi u Berlinu i Rovinju.