• Kategorija objave:Novosti

Odabrane hrvatske knjige za izložbe u Frankfurtu i Leipzigu

 

FOTO: VJESNIKOVA ARHIVA

 

Hrvatsku će na izložbama Book Art International, koja se održava u listopadu u sklopu Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu te na izložbi Best Designed Books All Over The World u ožujku 2012. u Leipzigu, predstavljati 17 naslova odabranih među 81 knjigom koju su ove godine poslali nakladnici na natječaj u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Ove se godine navršava 20 godina od kada hrvatske lijepo oblikovane knjige sudjeluju na tim značajnim izložbama na kojima se predstavlja domet stvaralaštva likovnih urednika i dizajnera te tiskarsko umijeće u nakladništvu, izvijestio je danas Presscentar.

Preko 35 zemalja iz cijeloga svijeta predstavlja svoju godišnju produkciju knjiga u sedam kategorija: književnost, znanost, monografije o umjetnosti i umjetnicima te fotomonografije, knjige za djecu i mladež, školske knjige, bibliofilska i reprint izdanja te katalozi.

Odabrane knjige nakon sajmova u Frankfurtu i Leipzigu postaju dio fonda German Book and Type Museum, koji je dio njemačke Nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

Ocjenjivački sud, u čijem su sastavu bili akademski slikar Marcel Bačić, akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, voditeljica Grafičke zbirke u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Mikica Maštrović te dizajner Luka Gusić, izabrali su knjige: »1. 700 dana opsade/Tko je upalio mrak« nakladnika Ex Libris Zagreb i Synopsis Sarajevo, »Art deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata« nakladnika Muzej za umjetnost i obrt, »Četiri godišnja doba« AGM/Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog radia, »Edith Merle« Matice hrvatske Pazin, »Kost i gozba – Pjesme 1957 – 2011.« Matice hrvatske te »Mitski zbornik« Instituta za etnologiju i folkloristiku, Hrvatskog etnološkog društva i Scarabeus-naklade.

Na izložbe idu i knjige »Na drugi pogled – Pozicije suvremene hrvatske fotografije« Instituta za povijest umjetnosti i UPI-2M plus Zagreb,»Nagrađena hrvatska arhitektura 90-09« Školske knjige i Udruženja hrvatskih arhitekata, »Ne pišem pjesme nigdje nego tu gdje me stignu« Matice hrvatske, »Oslikane priče« AGM/Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog radia, »Prvaci hrvatskoga plakata/Csikos/Crnčić/Krizman/Babić« Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Kabineta grafike, »Tragovi« Matice hrvatske, »Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke« Muzejsko dokumentacijskog centra, »Vrijeme za ljubav« Meandarmedie, »Zagonetno putovanje – Priče, bajke i legende« nakladnika Udruge Tonkica Palonkica frrr, »Zagreb: grad_memorija_art« Meandarmedie te »Zlatko Keser/Obzor melankolije" Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Kabineta grafike. [Hina]