Trenutno pregledavate Promocija knjige KNIFER Žarka Radakovića

MeandarMedia vas poziva na predstavljanje knjige KNIFER Žarka Radakovića

Promocija će se održati u srijedu, 24. travnja 2019. s početkom u 13 sati

Lokacija: Knjižnica i čitonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

O knjizi govore: Žarko Radaković, Miroslav Mićanović i Branko Čegec

O knjizi:

Godine 1990. u časopisu Oko objavljuje kratku priču „Povest o Kazimiru Maljeviču (Tübingenski zapis o Juliju Kniferu)“, a ubrzo mu posvećuje i knjigu u kojoj je (uz dugački razgovor kojeg vode dok Knifer površine svojih slika premazuje slojevima bijele boje) sabrao svoja razmišljanja o njegovu stvaralaštvu.

Knifer je običavao da usred rada izgovara rečenice. Nisu to bile priče: još manje velike misli! Najčešće bešu „počeci“. „Afektacije“. Anegdote. Figure. Krnje alegorije. Ili njihovi krajevi. Na primer: „hajde, k’vragu!“, ili „ima li u Zagrebu dobrih birtija?“, ili „ma slušaj, ne mogu se više zezati oko ovih sitnica“, ili „Moram nekad biti i agresivan“.
Žarko Radaković

Pa, i ja spadam u jednu generaciju. Ne po godinama, nego po vremenu studiranja. Kada su moji vršnjaci završavali studije, ja sam tek počinjao. Bilo je to doba otvaranja. (Glasom koji se udaljuje). Socrealizam nije imao više nikakav bitan utjecaj. Tako da na akademiji nisam radio tipično akademski. Imao sam punu slobodu koju mi je dao profesor Tiljak. On je svojevremeno studirao kod Kandinskog i pohađao seminare Maljeviča. Bilo je to poslije revolucije, u Moskvi i Lenjingradu. (Disanje.) Tako da nisam imao onu „prazninu“ između studija i realnog života čovjeka koji se hoće baviti umjetnošću. (Ćutanje.) Tada sam, te godine kada sam diplomirao, „počeo“. Bio sam na Bijenalu u Veneciji, 1956. Tamo sam vidio, između ostalog, malo retrospektive Mondriana i Juana Grisa. To mi je puno značilo. A onda sam, pedesetsedme, bio u Parizu. Naravno da sam tamo posjećivao sve što se dalo posjetiti. (Šum mazanjačetkom.) Onda sam pedesetdevete bio u Münchenu, u proljeće. U jesen sam išao u Kassel, na Documenta 2. (Šum mazanja četkom. Zvuk krčanja mikrofona.) Pedesetosme sam bio u Rimu. Naravno, išao sam isključivo radi umjetnosti, da vidim velike muzeje i velike autore. I vidio sam sve, od renesanse do danas. (Zvuk mazanja četkom.)
Julije Knifer