Zajedno

Šulej Peter

21,00 

Sa slovačkog prevela Maja Novković

Malo porno, malo romantika, malo drama, Prvi svjetski rat, malo povijest i uglavnom sve zajedno.
Michal Habaj

Od nježnog humora, posebno u evokacijama voljenih bake i djeda, patronā Danielova djetinjstva, autor prelazi u ironiju i samoironiju, posebno prilikom prikazivanja suvremenika i njihova „života u ružičastom balonu“, kao i u sarkazam, posebno kada je riječ o današnjoj postrealnosti koja se reflektira u različitim oblicima, od osobnih razočaranja likova do fascinantne povijesti socijalnog eksperimenta sredinom devetnaestog stoljeća (…) preko postupnog pada pa sve do definitivne propasti naporā prethodnih generacija u novim, neokapitalističko-starosocijalističkim deformiranim okolnostima. (…) Roman Zajedno potvrđuje unutarnju isprepletenost i koherentnost Šulejova književnog stvaralaštva bez obzira na vrstu, žanr i formu, kao i njegovu izrazito aktualnu filozofiju čovjeka i povijesti koje, unatoč kolizijama i tragedijama, obilježavaju život u njegovu prirodnom kontinuitetu uz predaju štafete pozitivnog s generacije na generaciju koja jest, ili bi trebala biti, njegova istina i ljepota.
Michaela Jurovská

Pustolovina čitanja Šulejova romana leži i u nejednoznačnosti, u odsustvu poruke. Stoga i čitatelj, jednako kao i Daniel, traži ključ u prošlosti – tamo negdje se možda skriva odgovor na pitanje kako živjeti.
Diana Mašlejová

(Roman) je sastavljen od osobnih iskustava, iskustava mojih poznanika, priča drugih ljudi, pročitanih priča. U roman su umetnuti i citati i poruke drugih autora, tako da se u njemu pojavljuju Peter Macsovszky, Balla, Ivana Gibová, Pavel Vilikovský, Agda Bavi Pain, Marcel Proust, Henry Miller, Orhan Pamuk.
autor

Godina izdanja: 2022
Uvez: tvrdi, s ovitkom
Broj stranica: 255
ISBN: 978-953-334-312-9
Cijena: 158,22 kn / 21 €