Plamen i slamka

Vuletić Anđelko

15,93 

God. izd.: 2006.
Broširano, šivano
184 str.

Stari revolucionar Vladimir Gal, već u dubokim godinama, na bolesničkoj postelji, a ojađen kretanjima u društvu (demokratizacija, pad Berlinskog zida, tranzicija…) snatri o povratku u svoju mladost (političku mladost!), i zato mu je stalno na usnama bolni uzdah: ah, umrijeti u Rusiji, zapravo u Moskvi, pobliže u hotelu Luks gdje su se nekad udomljavali zanesenjaci cijelog svijeta, s jednom jedinom zadaćom, onom koju im je Marx namro: promijeniti svijet!

Vladimir Gal, nazvan u ilegali Vozduh, jer je za neprijatelja bio jednako i neuhvatljiv i nevidljiv u izvršavanju svojih revolucionarnih zadaća, uzalud traži oslonac i pomoć među svojim bivšim suborcima koji su ili biološki “dotrajali” ili napustili nekadašnje ideale, pa osamljen, slomljen bolešću i ogorčen zbivanjima u svijetu i domovini, koju ne priznaje takvom, i sam konačno shvaća da je bio tek jedna mala slamka u velikom svjetskom “plamenu”. Za sve to vrijeme nižu se, ili pak obnavljaju, događaji na stazi njegovog životnog puta, od Moskve do Zagreba, na stazi koja obiluje okrutnošću, preusmjerenom vjerom, zaslijepljenošću, fantazmom, i konačno padom.

SKU: 9789532062168 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 11,5 × 19,5 cm
Author Picture

Vuletić Anđelko

1933

Anđelko Vuletić (Zagorac, Bosna i Hercegovina, 1933) pjesnik je, romanopisac, prozaist. Poslije gimnazije u Trebinju, upisuje Filozofski fakultet u Sarajevu, gdje na prvoj godini studija biva bačen onkraj brave zbog “antisocijalističke djelatnosti”, nakon čega slijedi petogodišnja zabrana javne djelatnosti i, ne želeći, “na put preko granice”, odlazi u Skoplje, pa u Beograd, gdje završava već ranije započet studij. Vraća se u Sarajevo, i tu ostaje sve do 1993. kada dolazi u Zagreb. Još kao student objavljuje roman Gorko sunce, nagrađen na anonimnom natječaju za suvremenu prozu. Nakon toga slijede romani: Drvo s Paklenih Vrata, Deveto čudo na istoku, Dan hapšenja Vile Vukas, Jadi mladog karijerista, Čudotvorna biljka doktora Engela, Nadglednica djevojaka iz Moskve, Plamen i slamka te Dva hrama, dvije razvaline, roman s ključem, s odveć jasnim aluzijama na “balkanskog diktatora”, zbog čega je autor ponovno, nakratko, bačen u “prokletu avliju”, pa je ova proza morala čekati više od dvadeset godina, tako da je objavljena tek 1994. Knjige pjesama: Gramatika ili progonstvo, Jedina nada, Sedam vječnih pitanja, Putnik na svoju odgovornost, Poezija, Kad budem velik kao mrav, Križaljka za čitanje sudbine, Popravni ispit, Pčela i metak, Pisma nebeskom gromu, Svemirsko ogledalo, Konci i konopci, Kraljica puteva, Zmije odlaze s onu stranu svijeta, Poezija, Putnik na svoju odgovornost, Čempres u zavičaju, Sarajevo a zalazi sunce, Tajna večera, Izabrane pjesme. Proze: Strijeljanje ustaše Broza, KlesarTadija Tegoba. Drame: Andrija Hebrang, Miljenik partije Buharin. Njegova poezija i proza prevedena je na gotovo sve europske i svjetske jezike. U inozemstvu su objavljena i četiri znanstvena rada o njegovom književnom djelu. Jedan je od naših najprevođenijih pisaca.