Lica

Nunes Rui

6,64 

God. izd.: 2004.
Broširano, šivano
120 str.
Naslov originala: Rostos
Prevoditelj: Tanja Tarbuk (portugalski)

Pri ulasku u posljednju knjigu Ruia Nunesa, Lica, Čitatelj mora napustiti svaku nadu. Točno je da je ta nada već pomalo odsutna u njegovim posljednjim knjigama, no ovdje se ne nazire ni na dalekom obzoru. Znamo što je nihilizam, no uglavnom smo navikli da se on javlja u obliku lažne naivnosti, a ne kao pisanje koje radikalno poništava, rastavlja, izobličuje i razgolićuje – bez izgovora, bez filtara i bez strategija idealizacije.

Očekuje nas svijet u raspadanju, izobličena tijela koja se rastaču, morbidna bića koja nikada ne stignu do kraja svoga stanja. Prolazimo kroz ovaj roman ne nalazeći nijedno mjesto počinka, jer u njemu nema ni pukotine kroz koju bi se iskupljenje moglo provući. Roman Lica do krajnosti dovodi ovako najavljenu istinu: “Boga nikada nema. Bog je tek ime na nijemom obzoru.”

SKU: 9789532061659 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 11,5 × 19,5 cm
Author Picture

Nunes Rui

1945

Rui Nunes (Lisabon, 1945) diplomirao je filozofiju i radi kao profesor u srednjoj školi. Napisao je više od deset romana, surađuje u mnogim književnim listovima i časopisima, i dobitnik je nekoliko vrijednih nagrada u Portugalu i izvan njega. Najpoznatiji njegovi romani su: Osculatriz, (1992 – Nagrada za roman portugalskog PEN centra), Álbum de retratos (1993 – Nagrada Portugalskog društva pisaca), Que sinos dobram por aqueles que morrem como gado? (1995), Grito (1997 – Velika nagrada za roman i novelu Portugalskog društva pisaca), Cães (1999), Rostos (2000 – Nagrada kritike Međunarodnog društva književnih kritičara) (Lica, 2004).