Godina bisera (m. u.)

Brabcová Zuzana

5,31 

God. izd.: 2002.
Meki uvez, broširano, šivano
264 str.
Naslov originala: Rok perel, 2000.
Prevoditelj: Katica Ivanković (češki)

Kritika je ovaj roman prepoznala kao “prvi češki lezbijski roman”, a pojavila se i karakterizacija “lezbijski triler”. Premda se razrješenje drame događa na kraju romana, dijakronijske etape priče ispremiješane su i razbacane, posložene na način da održavaju atmosferu neprestane psihološke napetosti začinjene gorkim pesimizmom, mjestimice i crnim humorom. Roman obiluje književnim aluzijama i citatima, junakinja u više navrata reflektira svoju opterećenost i sputanost književnošću.

U naraciju je uklopljeno i niz realija češke aktualne tranzicijske zbilje, koja se očituje i u promptnoj književnoj realizaciji najnovijeg slenga, ali nisu zaobiđena ni ključna mjesta češke povijesti, koja se djelatno upleću u život junakinje. Jedna od osnovnih karakteristika romana jak je emocionalni naboj (doduše posve egocentrične provenijencije), a istodobno njegova se kompozicija i narativna tehnika doimlju strogo racionalno promišljenim, stil izbrušenim.

SKU: 9789532060843 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 11,5 × 19,5 cm
Author Picture

Brabcová Zuzana

1959

Zuzana Brabcová (Prag, 1959) u osamdesetima je radila kao čistačica, spremačica u bolnici i knjižničarka, a aktualno je zaposlena kao urednica u izdavačkoj kući Hynek. Njezin prvi objavljeni roman Daleko od stromu, izdan 1984. u emigrantskoj izdavačkoj kući Index u Kölnu, preveden je na pet jezika i nagrađen češkom nagradom Jirí Orten. Roman Zlodejina izdan je 1955. u Češkoj, a prvijenac Ovčí brána ostao je u rukopisu. Njezin roman Rok perel (Godina bisera) proglašen je u Češkoj knjigom godine za 2000. Za roman Stropy nagrađena je nagradom Magnesia Litera 2013.