Zazie u metrou

Queneau Raymond

17,25 

God. izd.: 2004.
Broširano, šivano
192 str.
Naslov originala: Zazie dans le metro
Prevoditelj: Vanda Mikšić (francuski)

Zazie u metrou, objavljena 1959, opisuje jedan dan koji djevojčica iz provincije provodi u Parizu pod paskom svog osebujnog ujaka. On pritom za život zarađuje plešući u homoseksualnom baru, dok mu je susjedstvo puno još zanimljivijih likova, uglavnom pripadnika metropolskog polusvijeta. (…)Unatoč tome što je Zazie u metrou naizgled laka književna roba, roman je jezično izrazito bogat te je zato pravi izazov za prevođenje. Pridoda li se tome činjenica da je jezik isprepleten s temom i mjestom radnje, prevoditeljska muka postaje još veća, pri čemu postojanje ranijeg čuvenog prijevoda nije baš velika pomoć. Koliko god prijevod Danila Kiša bio cijenjen, on Vandi Mikšić nije bio uzor jer je krenula nešto drukčijim, može se reći i konzervativnijim, ali i vjerodostojnijim putem, jer je Zazie ipak ostavila u Parizu i kontekstu u kojem je nastala.

Problematične je dijelove objasnila fusnotom, neprevodive jezične igre ponekad prevela sličnom hrvatskom konstrukcijom a ponekad jednostavno izbjegla, sve u želji da ne forsira ni jezik ni čitatelja, te da sam tekst vjerodostojno prenese. (…) Zazie u metrou vrijedno je štivo i bez obzira na neprevodivost nekih njegovih dijelova, pa objavljivanje novog hrvatskog izdanja ove knjige u svakom slučaju treba pozdraviti. Iako je riječ o romanu starijeg datuma nastanka, treba se nadati da će i u današnjoj poplavi naslova koje forsiraju top-ljestvice i opskurne reklamne kampanje u sitnim satima televizijskog programa, klasik Raymonda Queneaua doći do čitatelja. No, kad smo već kod popularnosti, recimo da je po toj knjizi Louis Malle svojedobno snimio i hvaljeni film, pa kad već književne preporuke sve manje vrijede, možda ova filmska bude uspješnija.

Igor Ružić

SKU: 9789532062007 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 11,5 × 19,5 cm
Author Picture

Queneau Raymond

1903

Raymond Queneau (Le Havre, 1903 - Pariz, 1976) pjesnik i romanopisac, sudionik nadrealističkog pokreta. Prvi roman Le Chiendent (1933) odmah je polučio veliki uspjeh kod kritike i čitatelja. Slijedi priča Odile (1937) pa roman u stihovima Chêne et chien (1937); a romani su sljedeći: Pierrot mon ami (1942), Zazie dans le métro (1959) (Zazie u metrou, 2006), Les fleurs bleues (1965), Le vol d'Icare (1975); pjesničke zbirke Petite cosmogonie portative (1950), Le chien à la mandoline (1958), Courir les rues (1967), Morale élémentaire (1975). Najpoznatije mu je djelo Exercices de style (1947), u kojemu je na 99 načina ispripovijedao priču iz crne kronike. Inovatorski odnos prema jeziku doveo ga je do drukčijeg stava prema književnosti, što je potaknulo osnivanje skupine L’OuLiPo (Radionica potencijalne književnosti).