Sumrak idola

Debeljak Aleš

3,98 

God. izd.: 2002.
Broširano
67 str.
Naslov originala:
Somrak idolov
Prevoditelj:
Branko Čegec (slovenski)

Vizura mržnje i zaklinjanja iza kolektivnog Mi – što se neprekidno postavlja kao domoljubna zadaća – ne dopušta nikakav produbljeni analitički uvid: zadovoljava se jednostavnim istinama koje podrazumijevaju da su sve uloge već odavno podijeljene, znaju se pozitivci i negativci, takva svijest nema smisla za nijanse, ne podnosi uživanje u razlikama.

Takva je literatura umjetničko nedonošće jer je insuficijentna idejama i podređena pragmatičnoj nacionalnoj politici. Debeljakova pak knjiga odaje ga kao pisca zanimljiva, istančana senzibiliteta, nesklona ideološkim stereotipima, bujna literarnog izraza, pisca koji je imao hrabrosti da na umjetnički inventivan način progovori o emocionalnoj i intelektualnoj popudbini koju je njegov naraštaj iznio iz raspada zajedničke države.

Velimir Visković, Feral Tribune

SKU: 9789532060690 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 9 × 14,5 cm
Author Picture

Debeljak Aleš

1961

Aleš Debeljak (1961-2016) bio je slovenski pjesnik, esejist i teoretičar. Završio studij komparativne književnosti u Ljubljani, doktorirao u SAD-u na Syracuse University New York. Njegove su knjige (devet knjiga pjesama, trinaest knjiga eseja) izašle u prijevodima na engleskom, njemačkom, francuskom, španjolskom, katalonskom, talijanskom, rumunjskom, hrvatskom, srpskom, makedonskom, poljskom, slovačkom, češkom, litvanskom, finskom, mađarskom i japanskom jeziku. Predavao na Odsjeku za kulturne studije u Ljubljani te bio gostujući profesor na North Western Universityju u Chicagu. Primio je nekoliko međunarodnih, jugoslavenskih i slovenskih nagrada (uključujući nagradu Prešernovega sklada). Preveo je izabrane pjesme Johna Ashberyja. Pisao poeziju i esejistiku, a za svoje djelo u Sloveniji i inozemstvu višestruko je nagrađivan. Neka od njegovih djela su: Zamenjave zamenjave, Imena smrti, Slovar tišine, Minute strahu, i Mesto in otrok; knjige eseja: Melanholične figure, Postmoderna sfinga, Tamno nebo Amerike, Pisma iz tujine, Sumrak idolov i Oblike religiozne imaginacije. Knjige Rječnik tišine, Sumrak idola i Grad i dijete prevedene su na hrvatski jezik.