Podvizi mladog Don Juana

Apollinaire Guillaume

3,98 

God. izd.: 2002. broširano 118 str.
Naslov originala: Les exploits d'un jeune Don Juan
Prevoditelj: Marin Andrijašević (francuski)

Podvizi mladoga Don Juana čuveno je i itekako popularno Apollinairevo djelo u kojem kroz seksualno sazrijevanje trinaestogodišnjeg Rogera nailazimo na snažnu kritiku društvenoga licemjerja. Glavni junak Roger koji s majkom, tetom, sestrama i poslugom odlazi u ladanjsku kuću koja će biti mjesto gdje dječak isprva naslućuje, potom otkriva, i na kraju upoznaje tajne spolnoga života koje ga uvode u svijet odraslih.

Ladanjsku kuću predstavlja dvorac s mnogobrojnim odajama u kojima mladi Roger istražuje prostor odnosa među ljudima, pa ubrzo shvaća da je i on određen muško-ženskim odnosima koji također imaju važnu ulogu u čovjekovu životu. Roger i sam ubrzo prihvaća pravila licemjerja, pa se na kraju osjeća ponosnim što je postao (i što će postati) ocem nekoliko djece, a sve s opravdanjem da se time povećava broj stanovništva njegova naroda.

SKU: 9789532060713 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 9 × 14,5 cm
Author Picture

Apollinaire Guillaume

Guillaume Apollinaire (1880 - 1918), francusko-poljski pisac i dramatičar. Rodio se kao Wilhelm Apolinaris de Kostrowitsky, ali je promijenio ime. Nakon završetka školovanja uputio se u Pariz, gdje je postao ugledni član zajednice boema na Montparnasseu. Postao je vrlo popularan i među njegovim prijateljima i suradnicima u ovom razdoblju ubrajaju se Pablo Picasso, Gertrude Stein, Marc Chagall i drugi. Najpoznatiji je kao pjesnik (zbirke "Alkohol" i posthumno objavljeni "Kaligrami" gdje tekst pravi sliku onog što je tema pjesme), a također i kao autor poluerotskih romana "Jedanaest tisuća buzdovana" ("Les onzes milles Verges"). Prvom do smrti nije htio priznati autorstvo. Umro je dva dana prije kraja Prvog svjetskog rata , sa 38 godina, u svom pariškom stanu, od napadaja španjolske gripe. Estetski nasljednici su mu David Herbert Lawrence i Henry Miller.