Bijeli šum

Benić Gordana

14,60 

Godina izdanja: 2020
ISBN 978-953-334-253-5

U knjizi pjesama u prozi Bijeli šum Gordana Benić razgranava svoj inovativni svemirski romantizam kao snažnu viziju putovanja rubovima proširene stvarnosti. Ocrtavajući mistični atopas, tajanstveni zemljovid što lebdi između zemaljskog i kozmičkog prostora, pjesnikinja je putnica sa Zemlje koja se uključila u vremenski stroj i sa sobom nosi svoje psihograme.

Gordana Benić piše o fantatstičnom svemiru u nama, iluzionističkom krajoliku koji zaokuplja odsjajima. Njezinu poetsku kartografiju pokreće magični osjećaj levitacije i svemirskog pretapanja, posebna aura očuđenja kojom se oslikava izmijenjeni osjećaj svijeta; združuje realno i virtualno, zemaljsko i kozmičko, zbiljsko i spiritualno.

Fantazijske vizije u pjesmama u prozi Gordane Benić oblikuju astralne zemljovide, a snažna vizualnost njezinih stihova zaziva osjetilne i duhovne senzacije. Kroz bljeskove imaginacije pjesnikinja otkriva nestabline zone i vibracje iz oku nevidljiva svijeta koji je stalno u pokretu. Oblikuje zrcalni alternativni kozmos u kojem rezonancije zvijezda nesputano naviru iz svemirskog tajanstva.

SKU: 978-953-334-253-5 Kategorija:
Author Picture

Benić Gordana

1950

Gordana Benić (Split, 1950) diplomirala je kroatistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zadru te završila poslijediplomski studij književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Živi i radi u Splitu, profesionalna je novinarka u tjednom prilogu za kulturu Forum, dnevnika Slobodna Dalmacija. Članica je Hrvatskog P.E.N.-a. Za novinske članke iz područja likovnosti i zaštite spomenika kulture dobila je konzervatorsku nagradu Vicko Andrić 2000. godine. Do sada objavila knjige pjesama: Soba (Književni krug Split, 1982), Kovači sjene (pjesme u prozi, Književni krug, Split 1987), Trag Morie (pjesme u prozi, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb,1992), Dubina (pjesme u prozi, Meandar, Zagreb, 1994), Laterna Magica, (Biblioteka suvremeni pisci, Književni krug, Split, 1998; Nagrada Društva hrvatskih književnika Tin Ujević), Balada o neizrecivom (Meandar, Zagreb, 2003), Unutarnje more (Matica hrvatska, 2006), Svijet bez predmeta (Književni krug, Split, 2007), Banalis Gloria (HDP, Zagreb, 2009). Novinske interpretacije sabrane su u knjizi publicistike Godina sfinge (Ex Libris, Zagreb/Split, 2003). Tamo su sabrana istraživanja o Dioklecijanovoj palači u Splitu.