Gordana Benić (Split, 1950) diplomirala je kroatistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zadru te završila poslijediplomski studij književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Živi i radi u Splitu, profesionalna je novinarka u tjednom prilogu za kulturu Forum, dnevnika Slobodna Dalmacija. Članica je Hrvatskog P.E.N.-a. Za novinske članke iz područja likovnosti i zaštite spomenika kulture dobila je konzervatorsku nagradu Vicko Andrić 2000. godine. Do sada objavila knjige pjesama: Soba (Književni krug Split, 1982), Kovači sjene (pjesme u prozi, Književni krug, Split 1987), Trag Morie (pjesme u prozi, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb,1992), Dubina (pjesme u prozi, Meandar, Zagreb, 1994), Laterna Magica, (Biblioteka suvremeni pisci, Književni krug, Split, 1998; Nagrada Društva hrvatskih književnika Tin Ujević), Balada o neizrecivom (Meandar, Zagreb, 2003), Unutarnje more (Matica hrvatska, 2006), Svijet bez predmeta (Književni krug, Split, 2007), Banalis Gloria (HDP, Zagreb, 2009). Novinske interpretacije sabrane su u knjizi publicistike Godina sfinge (Ex Libris, Zagreb/Split, 2003). Tamo su sabrana istraživanja o Dioklecijanovoj palači u Splitu.

  • Bijeli šum
   Dodaj u košaricu
   • Bijeli šum

   • 14,60 
   • Godina izdanja: 2020 ISBN 978-953-334-253-5 U knjizi pjesama u prozi Bijeli šum Gordana Benić razgranava svoj inovativni svemirski romantizam kao snažnu viziju putovanja rubovima proširene stvarnosti. Ocrtavajući mistični atopas, tajanstveni zemljovid što lebdi između zemaljskog i kozmičkog prostora, pjesnikinja je putnica sa Zemlje koja se uključila u vremenski stroj i sa sobom nosi svoje psihograme. Gordana Benić piše o fantatstičnom…
  • Nema na zalihi
   Balada o neizrecivom
   Pročitaj više
   • Balada o neizrecivom

   • 11,95 
   • God. izd.: 2003. Broširano, šivano 84 str. Balada o neizrecivom lozinka je za umnoženo središte prizme; govori o feomenu svijeta bez središta, o svetoj anarhiji i kaosu, živom mraku što bezglasno guta Saturnovu djecu. Maria Barnab)