Trenutno pregledavate Druga “Nepotkupljiva nagrada” ide bugarskom filmu “Misija London”
  • Kategorija objave:Novosti

Ovogodišnji dobitnik "Nepotkupljive nagrade" koju Transparency International Hrvatska i Motovunski filmski festival dodjeljuju najboljem filmu na temu korupcije je bugarski film "Misija London" redatelja Dmitra Mitovskog, snimljen prema hit-romanu najpoznatijeg suvremenog bugarskog književnika Aleka Popova.

Ovogodišnji dobitnik "Nepotkupljive nagrade" koju Transparency International Hrvatska i Motovunski filmski festival dodjeljuju najboljem filmu na temu korupcije je bugarski film "Misija London" redatelja Dmitra Mitovskog, snimljen prema hit-romanu najpoznatijeg suvremenog bugarskog književnika Aleka Popova. Film je komedija o političarima i diplomaciji zemlje koja ulazi u Europsku uniju zbog čega će nedvojbeno našoj publici djelovati domaće i poznato. Komedija počinje onog trenutka kada bugarski diplomat u Londonu odluči da će na koncert povodom prijema njegove zemlje u EU pod svaku cijenu dovesti englesku kraljicutu se otvara Pandorina kutija smiješnih situacija koje pokazuju koliko su tranzicijski diplomati kvarljiva roba.

Nikada se u bugarskim kinima nije pojavio uspješniji film od Misije London: prikazivan je istodobno s Avatorom i na kraju pobijedio po gledanosti. Film govori o političkim devijacimama svojstvenim svim tranzicijskim zemljama – govori o svijetu diplomata kojima je potkupljivost tek jedan u nizu političkih poroka u koje su ogrezli. Kako su ne tako davno i naše novine izvještavale o nerazumnim računima i švercerskim poduhvatima pojedinih hrvatskih diplomata sve o čemu Misija London govori bit će savršeno poznato i razumljivo i našoj publici. Autor knjige i jedan od koscenarista Alek Popov, koji je i sam bio bugarski diplomat u Londonu, bit će gost Motovun Film Festivala i preuzeti nagradu.

Nepotkupljiva nagrada dodjeljuje se u sklopu projekta "Kinom po korupciji" koji su zajednički 2010. godine pokrenuli MFF i TIH. Prvi dobitnik nepotkupljive nagrade bio je francuski film U početku (A l'origine), kojeg je redatelj Xavier Giannoli snimio 2009. godine. Film je premijerno prikazan u službenoj konkurenciji Festivala u Cannesu, a govori o sitnom kriminalcu koji je izmislio izgradnju autoputa, kako bi od zainteresiranih poduzetnika u francuskoj provinciji primao mito. 

TIH je dobio preporuke za filmove koji se bave korupcijom od ogranaka Transparency Internationala diljem svijeta, a ove godine je među 11 filmova, mahom dokumentaraca koji su opisivali korupcije skandale diljem zemaljske kugle, odabrana ova bugarska komedija. Projekt je poduprlo veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske. 

"Kinom po korupciji" realiziran je u sklopu programa "Kulturom po korupciji" TIH-a kojem je cilj dodatno senzibilizirati javnost u Hrvatskoj na korupciju i poticati subzijanje korupcije u Hrvatskoj. Do sada su u sklopu programa pored ovog realizirani i projekti "Knjigom po korupciji" u suradnji s izdavačkom kućom V.B.Z., u sklopu kojeg je izdana knjiga "Ispod stola – najljepše antikorupcijske priče" te projekt "Kazalištem po korupciji" u sklopu kojeg je izvođena predstava "Revizor" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Dubrovačkih ljetnih igara.


Isječci iz filma "Misija London"