• Kategorija objave:Novosti
Objavili smo 8. izdanje (paperback) poznatog Kunderinog romana u prijevodu Nikole Kršića. Riječ je o naslovu "Nepodnošljiva lakoća postojanja".
 
"Ako bismo pokušali izlučiti nešto što bismo mogli označiti kao opću Kunderinu idejnu orijentaciju, onda bi to vjerojatno bilo: otpor svakom obliku autoritarne vlasti, svakoj ideologiji koja teži totalitarnosti i zazor od osoba obuzetih mesijanskim kompleksom vođenja i usrećivanja drugih. Nepodnošljiva lakoća postojanja zapravo je ljubavna priča situirana u kontekst “praškog proljeća” 1968. i sovjetske okupacije koja je potom uslijedila. Ovo jest roman o ljubavi, ali ne i ljubavni roman. Kundera ne dijeli strasti svojih junaka i ne očekuje od čitatelja da se slijepo identificiraju s tim junacima: on njihova stanja ispituje, precizno bilježi, skeptično komentira. Stoga ta knjiga o strastima jest, paradoksalno, racionalni konstrukt. Otud i fragmentarna forma, diskontuitet u naraciji: Kundera svjesno razbija narativnu iluziju, obnažuje vlastiti književni postupak, izravno se obraća čitatelju, nudi mu kulturološke i filozofske eksplikacije kojima temu svojega romana situira u širi kontekst tradicije europske umjetnosti i filozofske misli." (Velimir Visković, Danas)
 
Jedan od najvećih svjetskih pisaca, Milan Kundera (rođen 1929. u moravskom Brnu) napustio je Prag 1975. i emigrirao u Pariz gdje živi i danas. Slavu je stekao romanom "Šala" (prvo izdanje 1965. u Pragu), a svoj je književni genij potvrdio nizom djela koja se odlikuju intelektualnom složenošću i književnom virtuoznošću. Od romana "Polaganost" iz 1994. godine piše na francuskom jeziku. Iako je stalni kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, još je nije dobio. Nije u dobrim odnosima s matičnom književnošću. U književnosti se javio sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća i to pisanjem stihova, ali i dramskim opusom kojeg se kasnijih godina odriče jer da je bio nezreo. Kundera je izvođen i na hrvatskim pozornicama gdje su se mogle pogledati njegove drame "Monade", "Ševa", "Žak fatalist i njegov gospodar".