• Kategorija objave:Autor

Dubravko Detoni (Križevci, 1937), jedan od najznačajnijih hrvatskih skladatelja, pisac i pijanist, školovao se u Zagrebu, Sieni, Varšavi, Darmstadtu i u Parizu. Autor 135 raznorodnih glazbenih opusa, niza glazbeno-kazališnih spektakla, prostorno-multimedijalnih projekata, nagrađivan je najvišim domaćim i inozemnim nagradama i priznanjima.
Glazbena djela izvođena su mu na najpoznatijim svjetskim festivalima, tiskana na mnogobrojnim LP kompaktnim pločama, a tekstovi objavljeni na stranim jezicima.
Osnivač je i umjetnički voditelj Ansambla za nove tendencije Zagreb (ACEZANTEZ), s kojim je u više navrata obišao Europu te gostovao u Americi i u Aziji. Bio je dugogodišnji urednik Glazbenoga programa i urednik-producent Glazbene proizvodnje Hrvatske radiotelevizije. Autor je knjiga poezije i eseja, serija komentara za koncertne programe i nosače zvuka, radijskih i televizijskih emisija. Kao pisac javlja se časopisima Razlog, Kolo, Zvuk, Gordogan, Dubrovnik, Republika, Forum, Književna republika, Zbornik Trećega programa Hrvatskoga radija itd. Objavio je knjige: PANOPTICUM MUSICUM (MIC, Zagreb, 1981), GLASOVIR NA KOTURALJKAMA (Svjetlost, Sarajevo, 1989), PREKRASNO ČUDOVIŠTE VREMENA (Mladost, Zagreb, 1989), DIMNJAČAR BRIŠE KUĆI NOS (Mladost, Zagreb, 1991), TRULO SVJETLO (Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 1994), NOĆNI SVIRAČ (Školska knjiga, Zagreb, 1996) i PREDASI TIŠINE (Matica hrvatska, Zagreb, 2001).