Trenutno pregledavate Styron William
  • Kategorija objave:Autor

Književna kritika Williama Styrona danas svrstava među najbolje autore američke poslijeratne generacije, autira koji se u svojim djelima bavio problemima ropstva te užasima holokausta, i koji je svjetsku slavu priskrbio u prvom redu romanom “Sofijin izbor”, djelom koje se na američkim listama bestselera preko jedanaest mjeseci.
Roman je bio proglašen romanom godine, osvojio Nagradu izdavača, preveden je na mnoge svjetske jezike, a vjetar u leđa dala mu je i uspješna filmska ekranizacija iz 1982. godine u režiji Alana J. Pakule s Oscarom nagrađenom Meryl Streep u naslovnoj ulozi.
Styron je, prema općem mišljenju, napisao izvrsnu i provokativnu knjigu koja određuje svoga pisca i kao anti-kršćanina, anti-Poljaka i anti-Židova i anti-Amerikanca, ali i knjigu koja je nenadmašan “dokument” o povijesnoj i romanesknoj stvarnosti, čovjeku i vremenu, zlu i krivnji, robovanju prošlosti i ljudskom zlu.
Roman je s vremenom postao jednim od reprezentativnih djela tzv. književnosti holokausta, povijesni roman i gotovo filozofski ogled o jednom razdoblju u životu čovječanstva i pitanju povijesnog opstanka.