• Kategorija objave:Autor

Tanja Radović rođena je 1964. godine u Karlovcu. Završila je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Na Hrvatskom radiju izvedene su joj vlastite radiofonske prilagodbe drama: Pomaknute ljubavi, Kuća, Kompjutor, Zarobljeni u crtežu, Putovanje u Plavo, Sunčeve pjege, Plastične đurđice, kao i kratke priče (emisija Hrvatska proza), radionapetice i radioigre.

Bosansko narodno pozorište u Zenici postavilo joj je dramu Iznajmljivanje vremena – pod nazivom Time sharing 3.0 (2001.) u režiji Morane Foretić, a Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru praizvelo joj je dramu Noćna gušterica (2002.) u režiji Lawrencea Kiirua.

SF priče ušle su joj u izbor najboljih na ISTRAKON-ovim natječajima za kratke SF i fantasy priče (2004., 2005. i 2008.), kao i SFERAKON-ovom natječaju za zbirku hrvatske fantastike i SF-a (2007.). Dobitnica je nagrade SFERA u kategoriji drame za knjigu Ledeno doba (2009.).

Studentsko kazalište “Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba praizvelo joj je drame Mačja glava, Kompjutor, Iznajmljivanje vremena (1999. – najbolja amaterska predstava u Hrvatskoj), Zarobljeni u crtežu, Putovanje u Plavo, u kojima je sudjelovala i kao glumica, koredateljica ili redateljica.

Kao hrvatski predstavnik sudjelovala je u radu Međunarodne dramske kolonije Od teksta do predstave (Hrvatski centar ITI, Motovun, 2001.) s dramom Gušterica.

Član je uredništva časopisa za knjigu Tema (Zagreb, Centar za knjigu, 2004. – ).

Objavljene su joj dvije knjige drama – Iznajmljivanje vremena (Zagreb, Meandar i SKUD “Ivan Goran Kovačić“, 2001.) i Ledeno doba – (Zagreb, Meandarmedia, i SKUD “Ivan Goran Kovačić“, 2009.) te roman Pitanje Nade (Zagreb, Meandarmedia, 2015.). Drama Zarobljeni u crtežu (Entrapped in the Drawing) objavljena je u izboru iz suvremene hrvatske drame na engleskom jeziku Different voices (izbor Boris Senker, Zagreb, Hrvatski centar ITI-UNESCO, 2003.), a pojedine drame, kratke priče i SF-priče u raznim časopisima i zbornicima.