• Kategorija objave:Novosti

Mario Suško ovogodišnji je dobitnik “Goranova vijenca”, a Goran Čolakhodžić dobitnik je nagrade “Goran” za mlade pjesnike. To su laureati 52. Goranova proljeća, naše najstarije i najveće pjesničke manifestacije koja je utemeljena 1964. godine u spomen na velikog pjesnika Ivana Gorana Kovačića, a održava se svake godine na dan pjesnikova rođenja – 21. ožujka, u njegovom rodnom Lukovdolu.

Prosudbena komisija u sastavu Irena Matijašević, Miroslav Kirin, Tomica Bajsić, Delimir Rešicki i Branko Čegec donijela je jednoglasnu odluku da se “Goranov vijenac” za poeziju ove godine dodijeli pjesniku Mariju Sušku.

Nagrada se sastoji od Vijenca, kiparskog rada Vojina Bakića te novčanog iznosa. “Goranov vijenac” priznanje je za ukupan prinos suvemenoj hrvatskoj poeziji, a dodjeljivanjem Mariju Sušku to se priznanje vjerojatno najviše približilo poetskim polazištima iz kojih je ono i pokrenuto, polazištima koja su upisana u “Jami” Ivana Gorana Kovačića, velikoj poemi svevremenih značenja koja je ostavila dubok trag daleko izvan granica jedne male nacionalne književnosti.

Mario Suško rođen je 1941. u Sarajevu. Objavio je više knjiga poezije te više knjiga prijevoda s engleskog jezika. Poezija mu je, među inima, tiskana u antologijama i časopisima u Hrvatskoj, SAD-u, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Nizozemskoj, Indiji, Irskoj, Mađarskoj, Austriji i Italiji. Suško je 2012. proglašen Longislandskim pjesnikom godine, a od 2013.-2015. imenovan pjesnikom laureatom Nassauske županije. Godine 2012. postao je dopisnim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Goran Čolakhodžić rođen je 1990. u Zagrebu, a živi u Samoboru. Prevodi s rumunjskog i na rumunjski. Poeziju i u znatno manjoj mjeri prozu piše uglavnom kontinuirano od početka srednje škole. Osim što bi mu nekoliko pjesama trebalo biti uključeno u prvi ovogodišnji broj časopisa Poezija, dosad nije objavljivao.