Veza Bellarosa

Bellow Saul

7,96 

God. izd.: 2005.
Broširano, šivano
140 str.
Naslov originala: THE BELLAROSA CONNECTION
Prevoditelj: Mario Suško (engleski)

Veza Bellarosa nedvojbeno je u matici Bellowljevih razmišljanja o smislu ljudskog postojanja, o čovjekovoj moralnoj odgovornosti prema povijesti i u povijesti i njegova osjećaja za nju. U pismu generalu Eisenhoweru, Moses Herzog kaže: “Suština ljudskog života proizlazi iz povijesti. Povijest, sječanje – to nas čini ljudima.” Povijest za Bellowa, napominje Bradbury, znači kako duševno obilje, tako i uvjete i procese: “kao osoba koja je, poput njegovih likova, poučavana u romantizmu i behaviorizmu, u liberalizmu, empirizmu i idealizmu, njegova zadaća je heuristička, da spozna fikcije zbilje koja nas okružuje i istodobno nađe načina otkriti i izraziti vlastiti smisao zbilje onkraj tih fikcija.”

Veza Bellarosa uspijeva u tome možda upravo na temelju one vječne naivnosti mašte, budući da ona omogućuje autoru da na pitanje s čime se suočava književna mašta u ovim političkim vremenima, može odgovoriti upućivanjem na Mandeljštama, koji se u svom zatvorskom dnevniku usredotočuje na umjetnost i zaključiti da “ostati možda pjesnik u takvim okolnostima znači također spoznati bit politike. Tad ljudska osjećanja, ljudsko iskustvo, ljudski oblik i izgled, ponovno stjeću pravo mjesto – istaknuto mjesto.”

Mario Suško

SKU: 9789532061754 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 9 × 14,5 cm
Author Picture

Bellow Saul

1915

Saul Bellow (1915-2005), američki prozaist. Sin židovskih doseljenika iz Rusije u Kanadu; školovao se na čikaškom sveučilištu i sveučilištu u Winsconsinu. Prvu je novelu objavio u časopisu Partisan Review 1941, a prvi roman naslova je Dangling Man (1944). Objelodanio je preko dvadeset knjiga, a za najutjecajnija djela kritika drži romane Doživljaji Augieja Marcha (1953), Henderson, kralj kiše (1959), Herzog (1964) i Humboldtov dar (1975). Posljednji roman Ravelstein objelodanjen je 2000. godine. Bellow je trostruki dobitnik Nacionalne nagrade nakladnika i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1976. godine. Njegove novele, objelodanjene u pojedinačnim knjigama, tiskane su u izdanju Penguin Books 2001. godine kao Sabrane novele. Veza Bellarosa sadrži u sebi razmišljanja o smislu ljudskog postojanja, o čovjekovoj moralnoj odgovornosti. Glavni likovi u njegovom opusu heroji su, a mnogo puta su i u opreci s negativnim silama društva.