Uzorite novele II

Cervantes de Saavedra Miguel

3,98 

Broširano
238 str.
Naslov originala: Novelas ejemplares
Prevoditelj:
Josip Tabak (španjolski)

Uzoritim novelama (1613) Cervantes je u španjolsku književnost uveo kratku priču po uzoru na talijanske novelle boccacciovske provenijencije. Formalno i sadržajno ju je usavršio, dodavši joj dijaloge, kojih u talijanskim pričama gotovo da i nije bilo, očistivši je od komentara i citata što su skretali pažnju od toka radnje. Nju je pak obogatio brojnim epizodama, ne narušavajući joj jedinstvo, smjestio je u domaću sredinu i izbacio natruhe čudesnog.

Zbirka od dvanaest priča napisana je kako reče autor, da zabavi i pouči. Ima u njima ljubavnih zapleta, prerušavanja, dvoboja, trovanja, prizora iz skitničkog i ciganskog života, neodoljivo realističkih opisa lupeškog podzemlja, Uzorite novele heterogen su skup brižljivo dorađenih pripovijesti i prava je šteta što su samo djelomično prevedene na hrvatski.

Milivoj Telećan

SKU: 9789532061451 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 9 × 14,5 cm
Author Picture

Cervantes de Saavedra Miguel

1547

Miguel Cervantes de Saavedra (Alcalá de Henares, 1547 - Madrid, 1616) rođen u obitelji siromašnog ranarnika, mlad je otišao u Italiju i stupio u vojnu službu. Sudjelovao je u mnogim bitkama, a u jednoj je teško ranjen, nakon čega mu lijeva ruka ostaje trajno oduzeta. U svom je burnom životu prošao težak put od gusarskoga zatočenika, zatvorskih iskustava, odbijanja molbe za iseljenje u Ameriku, nesretnoga braka, sukoba s pravosuđem i stalnih materijalnih nedaća. Oduvijek sklon poeziji, njegov je pjesnički opus poprilično obiman, čak je neke svoje drame napisao u stihu. Od većeg broja njegovih dramskih djela, navodno oko šezdeset, sačuvano ih je samo osamnaest. Svoj književni ugled Cervantes je ipak stekao zahvaljujući prozi. Prvijenac La Galatea (1585) idilični je pastoralni roman, no njegovo životno djelo ipak je Bistri vitez Don Quijote od Manche (El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha), golemi viteški roman koji je ujedno i njegova parodija, a po svojoj složenosti, estetskoj nakani i ideološkoj dubini prvi moderni roman svjetske književnosti. Među Cervantesova prozna remek-djela ubraja se i zbirka pripovijedaka pod naslovom Uzorite novele (Novelas ejemplares, 1613). Knjiga Los trabajos de Persiles y Sigismundo (1617), posljednje Cervantesovo djelo, dovršeno neposredno pred smrt, odmah po objavljivanju postiglo je golem uspjeh.