Paket “Putovanje ili život”

Novaković Josip,

Šteger Aleš

6,50  (48,97 kn)

Aleš Šteger: “Katkad je siječanj usred ljeta” i Josip Novaković: “Tražeći grob u Clevelandu” za samo 49 kn!

Josip Novaković: “Tražeći grob u Clevelandu”

Josip Novaković, američki autor našeg podrijetla, izoštrio je svoje spisateljsko pero objavivši već tri knjige pripovijedaka te priručnike o kreativnom pisanju. Iako je u tom novelističkom opusu napustio materinji jezik, teme se njegovih priča izvrsno uklapaju u današnju hrvatsku književnu produkciju. Novakovićevi su likovi obični ljudi (i životinje) puni poroka, strasti i grijeha, a autor ih pronicljivo i s ironijskim odmakom izvrsno karakterizira kroz originalne fabule.

Aleš Šteger: “Katkad je siječanj usred ljeta”

Aleš Šteger, autor originalnog putopisa, iz lugova poezije ovaj put otputovao je u predjele proze. Od poezije, s kojom se još prije nekoliko godina omilio slovenskim kritičarima i postao ime među čitateljima, sačuvao je stil, leksik, liriku; sustav cijeloga djela zapravo je sustav poezije više nego proze. Prijelaz je uspio. Netko se možda i ne slaže sa mnom (možda čak ni autor), ako kažem da je u ovom djelu proza plemenitija od poezije koju smo čitali u prošlosti.

Matejka Grgič, Primorski dnevnik

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 9789532062328 Kategorija:

Opis

 

 

Author Picture

Novaković Josip

30 travnja 1956

Josip Novaković (Daruvar, 30. travnja 1956) s dvadeset godina, nakon godine studija medicine, otišao je u SAD gdje je završio psihologiju na Vassar Collegeu i stekao magisterij iz teologije i filozofije na sveučilištu Yale. Iz navike pisanja pisama prijateljima otkrio je pripovjedački žar. Danas podučava pisanje na sveučilištu Cincinnati u Ohiou. Objavio je zbirke kratkih priča te popularne nonfiction knjige. Dobio je nekoliko uglednih književnih nagrada. Novaković piše na engleskom ponajprije zato što je bio opsjednut engleskim još od srednje škole, pa je upravo zbog ljubavi prema tom jeziku i želje za kozmopolitizmom i otišao u SAD. Svoja djela objavio je u mnogim vrhunskim američkim književnim časopisima. Predavao je na raznim poznatim američkim sveučilištima. Objavio je roman April´s fools day; zbirke kratkih priča Yolk, Salvation and other disasters, Infidelitied: Stories of War and Lust; dvije zbirke autobiografskih crtica Apricots from Chernobyl, Plum Brandy: Croatian Journey te dva priručnika za umijeće pisanja. Na hrvatski su prevedene knjige: Tražeći grob u Clevelandu, Požuda, Prvi aprila, U potrazi za domovinom, Grimizne usne, Radionica pisanja fikcije.

Author Picture

Šteger Aleš

1973

Aleš Šteger (Ptuj, 1973) studirao je komparativnu književnost i njemački jezik na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Knjige su mu prevedene na petnaest jezika. Urednik je zbirke Koda u Študentskoj založbi. Živi u Ljubljani. U zadnjih dvadeset godina bio je sudionik na više od tristo čitanja, festivala i simpozija u preko četrdeset država. Sa slikarom Dušanom Fišerom je napravio cijeli niz umjetničkih akcija i izložaba. Objavio je knjige pjesama Šahovnice ur (1995), za koju je dobio nagradu Slovenskog sajma knjiga za najbolji prvijenac; Kašmir (1997), Protuberance (2003, hrvatski prijevod 2003), Knjiga reči (2005) (Knjiga stvari, 2015) i Knjiga teles (2010) (Knjiga tijela, 2015), Nad nebom pod zemljo (2015), knjigu putopisne proze Včasih je januar sredi poletja (1999) (Katkad je siječanj usred ljeta, 2007), knjigu prozno-esejističkih zapisa Berlin (2007) i knjigu eseja S prsti in peto (2009). Kasnije izlazi roman Odpusti (2014), godinu prije njegov izbor pjesama Arhiv, a godinu poslije pripovijest za djecu i odrasle Kurent.