Zakon želje

Blatnik Andrej

6,64 

God. izd.: 2002.
Broširano, šivano
148 str.

Nakon skoro deset godina (predah vrijedan razmišljanja) Promjene koža dobivaju svoj nastavak, knjigu kratkih priča s almodovarsko-lacanovskim naslovom Zakon želje. Broj priča isti je kao u Promjenama koža. Radi se o šesnaest minijatura različite duljine, od jedne pa do trideset stranica, koje bez obzira na duljinu imaju slične odlike. Urbanost, asketski stil kojeg boji profinjena preciznost, ljekoviti humor i ironija, precizno opisivanje međuljudskih odnosa, beskonačni ratovi srca, drhtaj između disanja i izgovorenih i neizgovorenih riječi. Pripovijest nikad ne ostaje samo na jednoj razini, nego u svoj tijek uključuje mnoge sporedne rukavce, također i skrivenu podzemnicu koja iz svojih tamnih dubina šalje svjetlosne znakove, koji blistaju na površini i oblikuju junakovu sadašnjost. Odmah se nalazimo u središtu događaja, odmah na oštrici britve.

U rock glazbi postoji jedna anegdota. Zabilježit ću je jer se i Andrejevo pisanje dotiče toga dijela našeg vremena i kao jednu od niti upliće ga u širi, općeljudski horizont. (Knjiga započinje citatom Iana Curtisa, citirani su stihovi Talking Headsa, u tri priče pojavljuje se električna gitara…). Alvin Lee, junak Woodstocka, vrijedio je za najbržeg gitarista Zapada. Ali, uvijek ga je pratio glas kako ono što on odsvira u sto nota, B.B. King može odsvirati u dvije. Andrej Blatnik je B.B.King naše proze. Ono za što nekome treba stotinu stranica, Andrej napravi na tri. Zvuk i slike još dugo ostaju na koži, u ušima i glavi.

Uroš Zupan

Nema na zalihi

SKU: 9789532060614 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 12,5 × 20 cm
Author Picture

Blatnik Andrej

1963

Andrej Blatnik (Ljubljana, 1963) studirao je komparativnu književnost, sociologiju kulture i američku književnost. Počeo kao basist u punk bendu, pet godina djelovao kao slobodni umjetnik, a sada je zaposlen kao urednik u Cankarjevoj založbi. Proza mu je prevođena na engleski, njemački, francuski, španjolski, portugalski, talijanski, mađarski, poljski, slovački, češki, hrvatski, srpski i albanski jezik, te uvrštena u više europskih i američkih antologija. Blatnik je svoju prozu čitao na raznim krajevima svijeta, sudjelovao u međunarodnom programu za pisce na University of Iowa 1993. godine, bio gost centra za strane pisce na Old Dominion University u Norfolku 1995. godine, te spisateljske kolonije Ledig House 1998. godine. Dobio je više inozemnih stipendija, među njima i Fulbrighta, i puno putovao. Dobitnik je Zlate ptice (1984), Župančičeve nagrade (1991), a za zbirku priča Zakon želje dobio je nagradu Prešernovog sklada za 2002. godinu. Knjiga Neonski pečati je bila među prva tri finalista za Rožančevu nagradu 2006. U antologiji Best European Fiction uvrštene su neke priče iz Saj razumeš? (Razumiješ, ne?).
Objavio dva romana Plamenice in solze (1987), Tao ljubezni (Tao ljubavi, 1996); četiri knjige priča Šopki za Adama venijo (1983), Biografije brezimenih (1989), Menjave kož (1990) (Promjene koža, 1998) i Zakon želje (2000) (Zakon želje, 2002); studiju o suvremenoj američkoj prozi Labirinti iz papirja (1994) (Papirnati labirinti, 2001) i zbirku kolumnističkih komentara Gledanje čez ramo (1996). Napisao više radio drama i preveo nekoliko knjiga s engleskoga (Anais Nin, Stephen King, Sylvia Plath, Paul Bowles i dr.).