Starac i lezbijka

Jakšić Sanja

5,31 

God. izd.: 2002.
Broširano, šivano

Umjesto osobne iskaznice pripovjedačkog rukopisa nove i originalne autorice Sanje Jakšić, nekako mi se najboljim čini citirati jednu njezinu parafrazu. Na jednome mjestu svoje – prve-pa-roman! – knjige ona, za svoju junakinju Andreu, zapisuje: “uvijek je voljela mahati s druge obale”. Ako i niste prepoznali o parafrazi kojeg je stiha jedne rock pjesme ovdje riječ, nije važno. Roman Starac i lezbijka nudi još mnogo mjesta za popravni ispit prepoznavanja. Iako ekonomičan (ali ne i škrt!) u izrazu, u strukturu su njegovog duhovito-ironičnog tkiva upletene mnoge reference, a konačan je rezultat doista nekakvo mahanje s druge obale, prilično udaljene od one na kojoj su se trenutno stacionirali domaći prozaici raznih generacijskih i poetičkih predznaka. Iako, ova pripovjedačica jako dobro zna kakva je situacija na toj, naseljenijoj obali, ali se time pretjerano ne zamara.

Nju, naime, zanima i što je priča, a što zbilja; tko je pisac i kakav; tko je kome lik, a tko autor; na kraju krajeva i tko su, gdje su i jesu li uopće starac i lezbijka? Urbana, “svoja” i do zuba naoruaana ironičnim odmakom prema svim mrvicama i mrvičetinama zbilje, prefriganim međuljudskim odnosima i često neupotrebljivim umjetničkim referencama, njezina junakinja Andrea juri kroz sekvence života (i fikcije), a pripovjedačica ponekad mudro, gotovo u slalomskim zamasima, odlučuje zaobići priču i jednostavno pratiti Andreu. Pa što? Ionako publika koja drži do sebe – pročitat ćete također u ovom neobičnom i “nabrijanom” romanu – uvijek zna gdje pribaviti reference!

Jasna Pogačnik

Nema na zalihi

SKU: 9789532060607 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 12,5 × 20 cm
Author Picture

Jakšić Sanja

25. siječnja 1965

Sanja Jakšić (Zadar, 25. siječnja 1965) 1989. diplomirala je biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Živi i radi kao informatičarka u Zagrebu. Roman Starac i lezbijka prva joj je objavljena knjiga.