Slike odlaze

Valentić Renata

3,98 

God. izd.: 2003.
Broširano, šivano
78 str.

Prošlo je sedam godina od trenutka kada je Renata Valentić, kao laureatkinja Goranovog proljeća 1996, objelodanila pjesnički prvijenac imena Svoje druge oči. Nema nimalo dvojbe, rukopis koji je u svojoj teksturi sadržavao podosta od nedoumica i eklektičnosti tako karakterističnih za cjelokupno najmlađe hrvatsko pjesništvo stasalo devedesetih, u prisjenku jedne posve traumatične stvarnosti. Spomenuti rukopis ukotvio se izmedu tada još vrlo živahne reciklaže amblematskoga naslijeđa hrvatskih pjesničkih osamdesetih (najrazličitija intertekstualna poigravanja, svjetonazorsko naslanjanje na izravno spominjane idole rockerske lektire iz neovisnoga miljea, općenita fascinacija masovnomedijskom baštinom i pop-kulturom), ali i zamjetnim otklonom u ono što će obilježiti kraj tih istih, poetskih devedesetih, bar u najmlađem pjesničkom miljeu – sklonost referencijalnijim tipovima poetskoga diskurza i tzv. stvarnosnoj poeziji.

U globalnim potezima, tragovima netom naznačenih poetskih raskrižja i iskustava kreće se i druga pjesnička knjiga Renate Valentić naslovljena Slike odlaze. Već na razini najelementarnije usporedbe naslova prve i druge autoričine knjige vidljiva je ta poetička sličnost i dosljednost, opsjednutost propitivanjem svega vidljivoga jednim mladim, ali rezignirajućim okom koje je davno shvatilo mehanizme proizvođenja svih mogućih privida i laži. Skidajući te koprene, Renata Valentić jako dobro zna kako, baudrillardovski rečeno, stvarnost više ne postoji, ali ipak postojimo mi, i naša želja da u unaprijed izgubljenoj borbi s mehanizmima globalnoga matrixa zapišemo što je to ponekad vidjelo i to naše 'drugo oko' koje smo uspjeli skriti podalje od – kako je to napisao jedan mudar čovjek – usamljene gomile…

Delimir Rešicki

Nema na zalihi

SKU: 9789532061017 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 12,5 × 20 cm
Author Picture

Valentić Renata

1965

Renata Valentić (Zagreb, 1965) diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1990. Poeziju je objavljivala u časopisima: Quorum, Forum, Književna revija, Homo Volans i Svjetlo, a priče za djecu u časopisima Zvrk i Tintilinić. Također, objavljivala je sociološke i novinarske tekstove u novinama i na radiju u Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj i Njemačkoj. Nagrađena je Goranovom nagradom za mlade pjesnike 1996. godine. Iste godine tiskana je zbirka poezije Svoje druge oči. Izdaje knjigu pjesama Slike odlaze u izdanju Meandra (2003) i priče Možeš malo glasnije? (2007).