Nestanak Josefa Mengelea

Guez Olivier

15,93 

U romanu Nestanak Josefa Mengelea Olivier Guez detaljno pripovijeda poslijeratno potucanje odurnog liječnika iz Auschwitza po Južnoj Americi. […] Odurnog, dakle, tipa, ali i krajnje bijednog. Pod Guezovim se perom on pojavljuje kao gad koji misli samo na vlastite interese. Pratimo ga od dolaska u peronističku Argentinu 1949, preko kratke epizode u Paragvaju, pa sve do Brazila, gdje umire 1979. U njegovu se pisanju osjeća da je bio na mjestima kojima je njegov antijunak prošao. Baš kao što se osjeća da je na tu temu mnogo pročitao. Ideja mu je bila raskrinkati mitove koji prate takve pop figure zla. U tome je itekako uspio.
Grégoire Leménager, Le Nouvvel Observateur
Ovaj je roman apsolutno sjajan. […] Olivier Guez doista izvrsno dočarava tog tipa koji gotovo da izaziva samilost. Velik je izazov opisati takvu vrst monstruma koji, nakon što je bio anđeo smrti u Auschwitzu, postaje najbanalniji mediokritet.
Jean-Christophe Buisson, Le Figaro
Moja su se istraživanja uvijek bavila onime što se zbivalo nakon Drugog svjetskog rata. Dosad su me ponajviše zanimale žrtve, pa se primjerice u jednoj knjizi bavim nemogućnosti povratka njemačkih Židova u Njemačku. Htio sam prijeći na drugu stranu i propitati psihu krivaca. Banalnost zla, kao što je govorila Hannah Arendt. Naime, nacisti nisu bili, kao što želimo vjerovati jer nas to umiruje, šačica ludih sadista i psihopata. Riječ je ponajprije o veoma prosječnim i banalnim ljudima, koji su bili karike sustava koji je prihvatila većina jednog naroda: upravo to nas najviše oneskopojava.
Olivier Guez, u razgovoru sa Doan Bui, Le Nouvel Observateur

SKU: 9789533341897 Kategorija: