Na more

Soukupová Petra

15,79 

Godina izdanja: 2015

Broj stranica: 224

Cijena: 119 kn

S češkoga preveo Matija Ivačić.

Roman Na more ima naizgled banalnu temu. Ali u njemu mlada autorica o svakodnevnim dramama pripovijeda na neobičan način i s velikim stilističkim talentom.

Vladimír Karfík,
www.respekt.ihned.cz

Češka književnost ne mora se bojati da je na izdisaju. Mladi autori se trude, a njihovom predstavnicom nedvojbeno možemo smatrati studenticu scenaristike i dramaturgije na FAMU, dvadesetsedmogodišnju Petru Soukupovu.

Petra Soukupová u svojoj se knjizi iskazala kao dobra promatračica svakodnevnog života i svoja je zapažanja vješto ukomponirala u priču. Nakon čitanja knjige ostaje dojam gorčine jer autorica precizno prikazuje kako je besmisleno da nam život diktiraju banalnosti. Izvrsno upozorava na probleme suvremene obitelji koja nije sposobna za bliskost među vlastitim članovima. Stoga happy end ne postoji, ali nitko ga zapravo ni ne očekuje.

Tereza Čapková, www.G2.cz

Proza Na more intonirana je u izrazito pesimističnom tonu i optimist će u njoj teško pronaći neko uporište. Čežnja za obiteljskim pomirenjem preživljuje tek u srcima likova. Nitko od njih nije sposoban prevladati vlastitu introvertiranost; stoga su njihovi budući životni koraci takvi kakvi jesu – puni onoga “kad bi barem”.

Ukoliko se uz autoričin u biti depresivan pogled na međuljudske odnose može u knjizi pronaći nekakva poruka, onda je to činjenica da sve počiva na sposobnostima komunikacije i da o njima sve ovisi.

Jan Vnouček, www.aktuálnĕ.cz

SKU: 9789533340975 Kategorija:
Author Picture

Soukupová Petra

1982

Petra Soukupová (1982) diplomirala je scenaristiku i dramaturgiju na praškoj filmskoj akademiji FAMU. Od 2011. zaposlena je kao dramaturginja u Češkoj seriji Ulica. Objavila je prozna djela Na more (K moři, 2007, hrv. izdanje 2015), Zmizet, 2009, Marta v roce vetřelce (2011) i Pod snĕhem (2015), kao i knjigu za djecu Bertík a čmuchadlo (2014). Za svoj prozni debi Na more ovjenčana je Nagradom Jiříja Ortena, te je nominirana za Nagradu Josefa Škvoreckog i Magnesia Litera. Prozni triptih Zmizet nominiran je za Nagradu Josefa Škvoreckog, a 2010. osvojio je prestižnu nagradu Magnesia Litera u kategoriji Knjiga godine. Knjige Petre Soukupove objavljene su u Hrvatskoj, Sloveniji, Poljskoj, Italiji i Bugarskoj.