Koliko si moja?

Skubic Andrej E.

17,12 

Meandarmedia 2015, roman, cijena 129kn

 

Godina izdanja: 2015

Broj stranica: 302

Cijena: 129 kn

Sa slovenskog prevela Anita Peti-Stantić

Glavni junak koji je cijelo vrijeme u samorefleksivnom stanju, sam sebi najveća je zagonetka. Može li se iznova zbližiti sa ženom koja ga je prevarila? Može li prihvatiti dijete koje je začeto s nekim drugim? Je li sposoban oduprijeti se tipičnom mačističkom refleksu moći i kontrole i u sebi naći bezuvjetnu ljubav i opraštanje? Tu su još suptilni pogled u psihu junaka, subverzivnost koja izvire iz pitanja kakve su danas uloge spolova i maštovita romaneskna struktura koja omogućava savitljivost i slojevitost priče. Najbitnija, a ujedno i najdirljivija strana romana je, pak, da si glavni protagonist ne postavlja samo pitanje Koliko si moja? već i pitanje Koliko sam tvoj? i time mjeri udaljenosti koje svima nama neprestano pobuđuju pitanja – udaljenosti srca.

M. Č., delo.si

Ova proza napisana je suvereno, u prepoznatljivom skubicovskom stilu. Kompozicijski je okretna, s reminiscencijama, s ironičnim odmakom između ispripovjedanog i prešućenog.

Matej Bogataj, Mladina

Koliko si moja? je priča o ljubavi i priča o imetku. Isto tako to je priča o pojedincu koji se mora suočiti s gubitkom onoga i onih za koje je mislio da ih ima.

studentskazalozba.si

Ključna riječ oko koje se vrti priča je posjedovati. Pravni izraz koji je brzo postao dijelom i Tomovog vokabulara, no njemu on ne znači samo vlasničko pravo na zemljišni posjed, već i na ljude. Pitanje koliko si moja? zato postaje još bitnije, jer odgovor na njega izražava mjeru pripadnosti.

radiostudent.si

SKU: 978-953-334-098-2 Kategorija:
Author Picture

Skubic Andrej E.

28. prosinca 1967

Andrej E. Skubic (Ljubljana, 28. prosinca 1967) prvi tekst objavljuje u časopisu Mentor 1989. godine. U svom rodnom gradu studirao je slovenski i engleski jezik na Filozofskom fakultetu. Doktorirao je na temu sociolekata i svoju disertaciju objavio je pod nazivom Obrazi jezika 2005. Nakon niza uspješnih prijevoda (između ostalih Finneganovo bdijenje Jamesa Joycea i Trainspotting Irvina Welscha), Skubic počinje objavljivati vlastite knjige. Objavio je drame Neskončni šteti dnevi (2006) i Hura, Nosferatu! (2008). Prvi roman naslova je Grenki med (1999), zatim Fužinski bluz (2001), a slijede Popkorn (2006), Lahko (2009) i Koliko si moja? (2011) za koju dobiva Kresnikovu nagradu za najbolji roman 2012. Jedina zbirka priča objavljena je pod naslovom Norišnica (2004).