Konci i konopci

Vuletić Anđelko

10,62 

Anđelko Vuletić je čvrsto odlučio da opjeva po redu sve elemente (vodu, vatru, itd.), padeže, glagolska vremena i pravopis. To je neka vrsta automatskih tekstova na zadane teme, shematizirano pubertetsko samopouzdavanje u bestidnom komotnom poigravanju poslovicama, uzrečicama, besmislenom igrom riječi, asocijacijama po zvuku, lišenih svakog smisla osim smisla geste. Pitanje, što je ovaj pisac htio  ne spada u područje literature, pa o tome nećemo ovdje niti raspravljati.

(“Telegram”, Zagreb, 1961, Šoljan)

“Vuletić je pjesnik moderne i slobodne versifikacije. On ne služi versifikaciji nego ona njemu… Pjesnik pokušava da uhvati bitne oblike sistemskog odnosa metafizičkih sila prema čoveku«.

(Zoran Gluščević, Književnost, Beograd)

“Ne dešava se svaki dan da Europa upozna jednog velikog pjesnika… Vuletićeva poezija osvaja nas čudesnim saglasjem stvarnosti i traganja za beskonačnim”.

(Alaim Bosquet, Figaro, Paris)

“Bez imalo sumnje, možete tvrditi da ova poezija dolazi od velikog pjesnika, odnoseći sve što joj se ispriječi na putu, a ne dotičući ništa od onog što nije bitno. Vuletićeve pjesme postaju dio onog tko ih čita”

(Poésie '84, Paris)

Nema na zalihi

SKU: 9789537355876 Kategorija:
Author Picture

Vuletić Anđelko

1933

Anđelko Vuletić (Zagorac, Bosna i Hercegovina, 1933) pjesnik je, romanopisac, prozaist. Poslije gimnazije u Trebinju, upisuje Filozofski fakultet u Sarajevu, gdje na prvoj godini studija biva bačen onkraj brave zbog “antisocijalističke djelatnosti”, nakon čega slijedi petogodišnja zabrana javne djelatnosti i, ne želeći, “na put preko granice”, odlazi u Skoplje, pa u Beograd, gdje završava već ranije započet studij. Vraća se u Sarajevo, i tu ostaje sve do 1993. kada dolazi u Zagreb. Još kao student objavljuje roman Gorko sunce, nagrađen na anonimnom natječaju za suvremenu prozu. Nakon toga slijede romani: Drvo s Paklenih Vrata, Deveto čudo na istoku, Dan hapšenja Vile Vukas, Jadi mladog karijerista, Čudotvorna biljka doktora Engela, Nadglednica djevojaka iz Moskve, Plamen i slamka te Dva hrama, dvije razvaline, roman s ključem, s odveć jasnim aluzijama na “balkanskog diktatora”, zbog čega je autor ponovno, nakratko, bačen u “prokletu avliju”, pa je ova proza morala čekati više od dvadeset godina, tako da je objavljena tek 1994. Knjige pjesama: Gramatika ili progonstvo, Jedina nada, Sedam vječnih pitanja, Putnik na svoju odgovornost, Poezija, Kad budem velik kao mrav, Križaljka za čitanje sudbine, Popravni ispit, Pčela i metak, Pisma nebeskom gromu, Svemirsko ogledalo, Konci i konopci, Kraljica puteva, Zmije odlaze s onu stranu svijeta, Poezija, Putnik na svoju odgovornost, Čempres u zavičaju, Sarajevo a zalazi sunce, Tajna večera, Izabrane pjesme. Proze: Strijeljanje ustaše Broza, KlesarTadija Tegoba. Drame: Andrija Hebrang, Miljenik partije Buharin. Njegova poezija i proza prevedena je na gotovo sve europske i svjetske jezike. U inozemstvu su objavljena i četiri znanstvena rada o njegovom književnom djelu. Jedan je od naših najprevođenijih pisaca.