Kazališna tranzicija u Hrvatskoj

Lončar Vitomira

18,45 

Meandarmedia 2013
cijena: 139 kn
broj stranica: 392
broširano, šivano

 

Tema koju je autorica izabrala aktualna je, a o njoj je dosad pisalo tek nekoliko teatrologa, kazališnih kritičara i publicista. Pristup je temeljen na usporednoj analizi triju aspekata kazališta u Hrvatskoj u razdoblju tranzicije – aspekt kulturne politike, zakonodavni te  organizacijski aspekt.

Hrvatsko kazališno zakonodavstvo u vremenu od 1861. do 1982. znanstveno je obrađivao akademik Nikola Batušić, te ovaj rad Vitomire Lončar predstavlja novo i samostalno istraživanje.

Autorica polazi od pretpostavke da bi zakonodavni okvir nužno trebao utjecati na kazališnu praksu, pa zbog toga istražuje kazališno zakonodavstvo, dokumente kulturne politike te akcije civilnoga društva.

Cilj je straživanja Vitomire Lončar utvrditi nesuglasje između kulturne politike i prakse kazališnog života u Hrvatskoj, pri čemu je izostanak koherentne kazališne zakonske regulative, te nepridržavanje i one postojeće, doveo organizacijske oblike hrvatskoga kazališta u neuređeno stanje koje se reflektira na kulturnu proizvodnju u cjelini. Polazeći od uvida kako je ustroj kazališnog života u Hrvatskoj u tranziciji ostao petrificiran, Lončar u ovom radu  prikazuje zakonodavne korake te druge mjere kulturne politike koje su dovele do takve situacije.

Ova knjiga izvoran je doprinos teatrološkom istraživanju kazališnog života u Hrvatskoj, budući o navedenoj temi ne postoje sustavne analize.

Dr. sc. Darko Lukić, red. prof.

SKU: 9789533340326 Kategorija:
Author Picture

Lončar Vitomira

1959

Vitomira Lončar (Zagreb, 1959), glumica, producentica, osnivačica i ravnateljica kazališta Mala scena, znanstvenica. Doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, diplomirala glumu na AKF i TV. Certificirana TQ Proffesional trenerica, a završila je još desetak edukacija u području kulturnog menadžmenta te strateškog planiranja. Odigrala šezdesetak uloga u kazalištu, na filmu i televiziji za koje je nagrađivana brojnim nagradama. Za iznimne zasluge u kulturi odlikovana Redom Danice sa likom Marka Marulića. Producirala je sedamdesetak predstava i događanja, osnivačica Mreže neovisnih kazališta u RH. Radila kao Research Fellow na University Royal Holloway u London, UK, a sudjeluje u SWAN Innovation projektu kao Senior Research Advisor. Producirala međunarodne projekte: Borges (Filipini), Ifdentity (Španjolska) te Superheroj praizveden u Nacionalnom kazalištu u Seulu, Koreja.
Surađuje s ADU u Zagrebu, a od 2008. je u zvanju docentice. Objavljuje znanstvene i stručne radove u zemlji, na primjer Kazališna tranzicija u Hrvatskoj (2013), i inozemstvu.