Alkemija animiranog filma

Marušić Joško

21,24  (160,03 kn)

God. izd.: 2004.
Broširano, šivano
348 str.

Joško Marušić i suradnici (Kreč, Petričić, Marinović, Štalter, Vaskov):
Alkemije animiranog filma
Povijest – estetika – tehnologija

U kulturi koja je stvorila dvije svjetski poznate institucije filmske animacije, Zagrebačku školu crtanog filma i Svjetski festival animiranog filma, začuđujuće je malo literature o tom području. Tim više što je animacija u posljednjem desetljeću doživjela snažan rast i postala dijelom svakodnevice urbanog čovjeka. Alkemija animiranog filma (koju osim Joška Marušića potpisuju Jasminka Marinović, Darko Kreč, Pavao Štalter, Neven Petričić i Goce Vaskov), trinaesti naslov Meandrove edicije Intermedia, u znatnoj će mjeri ispuniti vakuum nastao na tom području u posljednjih dvadeset godina. Riječ je o bogato ilustriranoj knjizi na više od 300 stranica, podjednako namijenjenoj širokoj kulturnoj javnosti kao i onima koji se u okviru struke, studija ili hobija bave animacijom.

«Knjiga se sastoji od dva tipa tekstova. Jedan, ključni tip, jesu priručnički, instrukcijski tekstovi u kojima se savjetodavno opisuju pojedini tipovi animacijskih postupaka, te tehnoloških i gospodarskih uvjeta za njihovo ostvarenje. Drugi dio tekstova pokušava dati estetski, kulturno-povijesni i socijalni kontekst pojave animiranog filma, a posebno hrvatske animacije. Izvornost priloga prvoga tipa, onih posvećenih specifičnim animacijskim postupcima, zajamčena je činjenicom da su listom posrijedi osobna animacijska iskustva i spoznaje samih autora tekstova, jer su oni ujedno i iskusni animatori, a u izlaganju se oslanjaju na vlastita animacijska rješenja i spoznaje. Prilog Joška Marušića o tehnologiji animiranog filma daje pregled ukupnog unutarnje-tehnološkog i radno-organizacijskog procesa animacijske proizvodnje, a takvi su cjeloviti pregledi prava rijetkost u svjetskoj literaturi o animaciji, te je i sistematizacijska izvornost Marušićeva teksta visoka».

(iz recenzije dr. Hrvoja Turkovića)

«Knjiga se 'lako' čita, ali ne po cijenu simplifikacija. S jedne strane ona može služiti kao udžbenik (prvenstveno dijelovi o proizvodnji crtanoga filma), dok povijesni dijelovi imaju priručnička obilježja, a sve može poslužiti studentima Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramskih umjetnosti, studentima Filozofskog fakulteta, djelatnicima profesionalcima u animacijskoj proizvodnji, u kino i video klubovima. U bitnim elementima ona ima obilježja znanstvenoga rada, a zbog stila kojim je pisano djelo može služiti i popularizaciji znanosti i stvaralačke prakse filma».

(iz recenzije dr. Ante Peterlića)

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 9789532061482 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 12,5 × 20 cm
Author Picture

Marušić Joško

1952

Marušić Joško (Split, 1952) arhitekt je, autor animiranih filmova, karikaturist, ilustrator, pisac, TV-urednik, strip crtač, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti. Osim likovnog stvaralaštva, Marušić je izdao i sljedeće knjige: Koze, vuci & magarci (Zagreb, 1981), Naših deset prstiju (1993), Pedeset valjanih razloga da djeca grizu nokte (2000), Istinita priča o Hrvatima (2002), Alkemija animiranog filma (2004), Grgur iz Nina: moderna priča ispričana na staromodan način i obrnuto (2005).