Ekstraeseji

Zima Zdravko

18,45 

Ekstraeseji objedinjuju pisce kojima je Zima u godinama vlastitog stasanja na ovaj ili onaj način plaćao ceh, pisce koji su ga formirali ili deformirali te, napokon, pisce koji su bili i ostali njegova trajna fascinacija. Ako je posrijedi hrvatska književnost, onda se ta konstatacija ponajprije odnosi na Krležu i neka druga imena, iako je Zimin intimni favorit Matoš.

Posebnost rukopisa prepoznaje se u paralelnim portretima Krleža i Freud, Matoš i Tenžera, Krleža i Petrak, kojima su mogući model Plutarhovi “Usporedni životopisi” Vitae parallelae, što ih je u recentnoj publicističkoj praksi do majstorstva doveo Zvonimir Berković. Na ljestvici autorovih preferencija povlašteno mjesto pripada također Edvardu Kocbeku i Danilu Kišu. Na kraju, umjesto epiloga, nude se tekstovi o Thomasu Bernhardu i Jamesu Joyceu, piscima kojima se Zima uvijek vraća, podjednako zbog njihova artizma, duboko ucijepljenog osjećaja azilantstva i radikalne pobune protiv svih autoriteta.

Od prve do posljednje točke, od Krleže do Joycea, istodobno bliskih i dalekih kao što su bliske i daleke Hrvatska i Irska, Zimini tekstovi osebujan su apel za takvu vrstu razumijevanja koja, zagovarajući nezamjenjivost književnosti, zagovara nezamjenjivost ljudske sudbine. Zato su Ekstraeseji uistinu ekstraeseji. Takvi su zbog izabranih imena, načina elaboracije i mozaikalne strukture. Pojedinosti vode prema cjelini, a cjelina prema pojedinostima, zrcaljenim u onome u čemu vrijedi samo jedan ali presudan kriterij: vrhunsko umijeće pisanja.

SKU: 97895333401041 Kategorija:
Author Picture

Zima Zdravko

1948

Zdravko Zima (Malinska, Krk; 1948) književni kritičar, feljtonist i esejist. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu završio je studij južnoslavenskih jezika i književnosti i apsolvirao studij sociologije. Književnim kritikama, feljtonima, esejima i drugim radovima oglašavao se u vodećim hrvatskim listovima i časopisima. Uređivao je tjednik Danas te časopise Bridge, Lettre internationale i Cicero. Posljednjih petnaestak godina djeluje kao književni kritičar i kolumnist riječkog Novog lista. Časopis Relations objavio je izbor iz Zimina opusa.
Objavio je knjige: Noćna strana uma (1990), Zvjezdana prašina (1992), Zagreb je kriv za sve (1993), Purgeri u purgatoriju (1995), Porok pisanja (2000), Zimsko ljetovanje (2001), Močvara (2002), Prikazi, prikaze (2003), Gondolijer na Vltavi(2004), Metak u petak (2005), Lovac u labirintu (2006), Život je tabloid (2007), Bordel u plamenu (2009), Ekstraeseji (2012).