Helena Peričić (Zadar, 1961) diplomirala je 1985. komparativnu književnost i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je 1989. i magistrirala. Doktorirala je 1997. na Filozofskom fakultetu u Zadru. Tijekom studija surađivala je na Radio Zagrebu i zagrebačkom Omladinskom radiju (“Stojedinici”), a nakon završenog studija radila je u Zagrebu i kao profesorica engleskoga jezika. Od 1991. zaposlena je kao znanstvena asistentica, a od 1999. kao docentica na Odsjeku za kroatistiku u Zadru. Predaje svjetsku književnost, teoriju književnosti i komparativnu književnost staroga vijeka. Kao lektorica hrvatskoga jezika radila je 2002. na Zavodu za slavistiku i istočnoeuropske studije Karlova sveučilišta u Pragu, gdje je kao gostujuća nastavnica predavala komparativnu književnost 2004. godine. Od jeseni 2002. predaje i na Odjelu za humanističke studije Sveučilišta u Splitu. Predstojnica je Odsjeka za hrvatski jezik i književnost te zamjenica voditelja i predavačica na poslijediplomskom studiju iz književnosti zadarskoga Sveučilišta. Objavljuje znanstvene, stručne, kao i literarne radove te poeziju, prozu, drame i dnevničke zapise. Surađivala je u zadarskim listovima Fokus i Narodni list (u kojem je tijekom Domovinskog rata bila kolumnistica), u Vijencu, Zarezu, na Trećem programu Hrvatskoga radija te u raznim stručnim i znanstvenim časopisima. Početkom devedesetih bila je jedna od pokretača i urednica zadarskoga časopisa za književnost i umjetnost Glasje. Tijekom rata u Zadru uređivala je, vodila i pisala priloge u noćnoj radio emisiji (Donat FM) o književnosti i kulturi pod naslovom Usprkos. Od njegova osnutka 1994. mentorica je Studentskoga književnog kluba u Zadru, kojemu je uredila nekoliko pjesničkih zbirki. Članica je Hrvatskog društva za anglističke studije (HDAS), Hrvatskog centra međunarodnog P.E.N-a, Hrvatskoga centra ITI-UNESCO, Hrvatskog centra UNIMA (Union Internationale de la Marionette) te Društva hrvatskih književnika.
Napisala je: Pogledi (nešto kao… nametljivi zapisi, 1995). Iste godine u Zadru je prikazivan njezin scenski kolaž pod naslovom Kolega, rat predugo traje… Kasnije priređuje Izbor iz djela/Dimitrija Demeter, Posrednici engleske književnosti u hrvatskoj književnoj kritici (1914. – 1940.). Piše i U potrazi za Weimarom (komparatističke studije), Domnana i bijele ovce (priče o skr/u/šenosti), Tekst, izvedba, odjek (trinaest studija iz hrvatske i inozemne dramske književnosti), O riđanu, Petru i Pavlu – dnevnički zapisi, članci, pisma…1991-1998, Deset drskih studija (o književnim pitanjima, pojavnostima i sudbinama) i dr.

  • U potrazi za Weimarom
   Dodaj u košaricu
   • U potrazi za Weimarom

   • 18,58 
   • God. izd.: 2005. Broširano, šivano 220 str. Knjiga U potrazi za Weimarom Helene Peričić tematizira do sada neistražene segmente komparatističkih istraživanja, koji kontekstualiziraju modernu hrvatsku književnost u njezinu pripadnom europskom kontekstu. Knjiga je sastavljena od petnaest književnokomparatističkih eseja-studija, koje su uokvirene predgovorom i pogovorom. Ti prilozi koji su rezultat autoričina dugogodišnja sudjelovanja na hrvatskoj književnoj znanstvenoj sceni, tematski zadiru u…