Anđeo svega čudnog

Poe Edgar Allan

3,98 

God. izd.: 2003.
Broširano
166 str.
Prevoditelj:
Giga Gračan (engleski)

Izbor Poeovih priča pod naslovom Anđeo svega čudnog atipičan je jer sadržava njegove satire i humoristične priče po kojima Poe nije danas tako poznat, ali koje su nedvojbeno vrijedan i zanimljiv dio njegova stvaralaštva. Osim u groteski i – kako je danas nazivaju – priči strave (on ju je zvao 'arabeska', ali se to dvoje kadšto preklapa), priči logičke dedukcije te u kraćim proznim formama koje izlaze iz ovih označnica pa se podvode pod subžanrovsku varia (parabola, filozofijski dijalog…), Poe se okušao i u satiri.

Danas su upravo satirične priče široj čitalačkoj publici slabo poznate; rijetko se uključuju u izdanja odabranih djela, osim u ona ambicioznija. Djelomice je to zbog mijene samog pojma humora, a djelomice zbog toga što više nema referencijalnog okvira – naime, mete Poeove satirične oštrice, književni mandarini i političari Amerike prije stotinu četrdeset godina, odavno su mrtvi u svijesti svojih sunarodnjaka. Ipak, u ponajboljima od tih priča razabire se pero koje, u tradiciji Swifta i Voltairea, ne štedi duhovne, književne i društvene konvencije svoga doba.

Giga Gračan

Nema na zalihi

SKU: 9789532061031 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 4 × 14,5 cm
Author Picture

Poe Edgar Allan

1809

Edgar Allan Poe (1809-1849) američki pjesnik, pripovjedač i kritičar. U trećoj godini života ostaje siroče, odrasta u kući imućna trgovca Johna Allana, no raskida s poočimom prije završenog školovanja i posvećuje se književnom i publicističkom radu. Umire slavan, ali siromašan, od posljedica neurednog bohemskog života i teškog alkoholizma. Napisao je oko sedamdeset pripovijesti u kojima, nastavljajući se na engleske gotske romane strave i užasa i fantastične pripovijesti njemačkih romantičara, daje maha svojoj bogatoj mašti i stvara izvrsne priče pune tajanstvenih i jezovitih zbivanja, smrti i stravične atmosfere ili pak fantastične pripovijetke, priče, pjesme i romani pune nevjerojatnih zgoda, u kojima dolaze do izraza njegovi prirodoznanstveni interesi i analitički duh: Narrative of Arthur Gordon Pym (1938) Doživljaji Arthura Gordona Pyma (1993), Tales of the Grotesque and Arabesque (1840). Poe se okušao i u satiri iz čega je proizašla knjiga izbora priča iz Tales of mystery and imagination (Anđeo svega čudnog i razne priče, 2003). U kritici je bio odlučan pobornik “čiste umjetnosti”, te je razvijao tezu da je poezija “ritmičko stvaranje ljepote”, što djelomično i potvrđuje svojim izuzetno muzikalnim i formalno savršenim lirskim pjesmama. Nakon smrti postigao je velik utjecaj u Europi, gdje ga otkriva Baudelaire. Poe je prvi američki književnik koji je utjecao na europske autore, a smatra ga se začetnikom moderne detektivske priče i znanstvenopopularne literature.