Trenutno pregledavate Poezija u dvorištu – pjesnikinja Ivana Bodrožić
  • Kategorija objave:Promocije

Gošća Poezije u dvorištu – pjesnikinja Ivana Bodrožić

14. veljače (utorak) 2017. u 19:00 sati
Café u dvorištu, J. Žerjevića 7/II, Zagreb

Voditelji programa: Branko Čegec i Miroslav Mićanović

pozivnica poezijaudvoristu bodrozic 1

Bilješka o autorici

Ivana Bodrožić rođena je 1982. godine u Vukovaru, opću gimnaziju pohađala je u Zagrebu, a magistrirala na studiju filozofije i kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Zbirku poezije Prvi korak u tamu objavljuje 2005. godine za koju biva nagrađena na uglednom pjesničkom nagradom Goran za mlade pjesnike. Za istu zbirku dobiva nagradu Matice Hrvatske Kvirin, za najboljeg pjesnika do 35 godina. Poeziju objavljuje u raznim književnim časopisima; Vijenac, Quorum, Poezija te biva uvrštena u antologiju suvremene hrvatske poezije Utjeha kaosa Miroslava Mićanovića, kao najmlađa autorica, i u antologiju Damira Šodana Drugom stranom. Pjesme su joj prevođene na razne europske jezike, a prijevod cjelovite zbirke Prvi korak u tamu izašao je na španjolskom jeziku. Roman Hotel Zagorje izlazi 2010. godine u izdavačkoj kući Profil za koji je dobila nagrade: Josip i Ivan Kozarac (Povelja uspješnosti); Kočićevo pero, Banjaluka – Beograd (za vanredne uspehe u savremenoj književnosti); Kiklop – za najbolje prozno djelo u 2010. godini. Arte Mare (Francuska) – za najbolji debitantski roman s područja Mediterana.

U veljači 2012., njemački prijevod romana Hotel Zagorje izašao je u uglednoj izdavačkoj kući Hanser te u francuskoj Acte Sud. Do sada je objavljen i u Srbiji te na slovenskom, češkom, makedonskom, danskom i turskom jeziku. Dobitnica je Večernjakove nagrade „Ranko Marinković“ (2. mjesto) za najbolju kratku priču u 2011. godini. 2012. godine objavljuje zbirku pjesama Prijelaz za divlje životinje u izdavačkoj kući V.B.Z.

2014. godine izašla je zbirka kratkih priča 100% pamuk (V.B.Z.), za koju je nagrađena nagradom Edo Budiša za najbolju zbirku priča autora do 35 godina (na područja s kojeg nije potreban prijevod). Prema istoj zbirci Narodno pozorište Zenica (BiH) postavilo je predstavu Pukotina.

2016. godine izlazi drugi roman Rupa u okviru edicije Balkan Noir u izdanju Naklade Ljevak.

Voditeljica je i urednica Književnog petka te programska koordinatorica književnih festivala Zagreb Book Festival i Europea u Dvorištu.