Trenutno pregledavate Radovi Julija Knifera u New Yorku
  • Kategorija objave:Promocije

Galerija Mitchell-Innes & Nash (http://www.miandn.com/) iz New Yorka predstavlja izložbu slika i radova na papiru jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, Julija Knifera.

Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi Kniferovih radova u SAD-u. Izložba će američkoj publici predstaviti pregled Kniferovih radova nastalih u razdoblju od 1960. do 2000.

Kustos izložbe je fotograf i umjetnik Žarko Vijatović, dok je postavljanje izložbe ostvareno u suradnji s galerijom Frank Elbaz Gallery iz Pariza.

Izložba se otvara 06. veljače, a posjetitelji će je moći pogledati do 15. ožujka 2014.

JULIJE KNIFER (1924-2004) jedan je od osnivača grupe Gorgona, te pripadnik pokreta Nove tendencije. Glavni motiv Kniferovih radova, još od samih početaka, je motiv meandra, kojeg Knifer izvodi u bezbroj varijanti, koristeći pritom različite tehnike – od olovke, ulja na platnu, kolaža, te murala. Kniferov je meandar reduciran na jednoličan ritam kontinuirane forme i kontrast crne i bijele, dok je kasnije u njega uključena i boja. Kniferovi radovi prikazani su na izložbama u Centru Pompidue (Pariz), MAMCO (Geneva) , Muzej u suvremene umjetnosti u Sydneyu, te brojnim drugim muzejima i galerijama. Julije Knifer predstavljao je Hrvatsku na Biennalu u Veneciji 2001. godine, u izboru Zvonka Makovića, koji je godinu dana kasnije pripremio i prvu sveobuhvatnu monografiju o Kniferu objavljenu u izdavačkoj kući Meandar.

IZVORI:

http://www.miandn.com/exhibitions/julije-knifer/works/1/

http://hr.wikipedia.org/wiki/Julije_Knifer

Zvonko Maković, Julije Knifer, Meandar, 2002.

zvonko makovic knifer web

Zvonko Maković: Julije Knifer