Trenutno pregledavate Predstavljanje knjige Prema novoj animaciji
  • Kategorija objave:Promocije

U srijedu 17. lipnja, u Cafeu u dvorištu, održana je promocija knjige Mihaele Majcen Marinić Prema novoj animaciji. Na predstavljanju su sudjelovali i filmolog, te jedan od recenzenata knjige Nikica Gilić, filmski i likovni umjetnik Krešimir Zimonić te Branko Čegec.

Hrvatski animirani film jedno je od stvaralačkih, kulturnih područja po kojemu je Hrvatska svjetski poznata u filmskim krugovima, on je dio svjetske povijesti animiranog filma, obrađen u svim inozemnim povijesnim knjigama koje dodiruju ili se posvećuju animiranom filmu. Iako je tijekom 1980-ih godina animirani film stagnirao, a na prijelazu u 1990-e proizvodno gotovo i zamro, koncem devedesetih, a osobito pred kraj 2000-e te tijekom prvog desetljeća novog stoljeća, doživio je pravu renesansu. No to je razdoblje ostalo slabo dokumentirano, nesustavno, tek prigodno, kritički praćeno, a historiografski nikako.

U tim okolnostima knjiga Mihaele Majcen Marinić jedinstvena je, jer je napravila ono što je posve nedostajalo: istražila i podastrla rasute, neobjedinjene i uglavnom nedostupne ili teško dostupe filmografske, biografske i bibliografske podatke, te ponudila sustavnu interpretaciju povijesnih okolnosti, proizvodnog dinamizma te stilskih promjena animiranog filma u promatranom razdoblju.

 

dr. sc. Hrvoje Turković

 

 

Knjiga Mihaele Majcen Marinić bit će od velikog interesa svim hrvatskim filmolozima i povjesničarima umjetnosti, filmskim i likovnim kritičarima, autorima animiranih filmova, studentima humanističkih znanstvenih i umjetničkih studija te širokoj javnosti koja se zanima za vizualne umjetnosti.

 

dr. sc. Nikica Gilić

 DSC 5842DSC 5824

 

 

 

 

 

 

kolaz

DSC 5772

 DSC 5761