-42%

Ubaci uljeza. O komediji

Zupančič Alenka

Najniža cijena: 15,79  (118,97 kn)
Snižena cijena: 9,16  (69,02 kn)

U knjizi Ubaci uljeza Alenka Zupančič propituje kako psihoanaliza i filozofija mogu pomoći razumijevanju logike i taktike komedije te kako komedija može pomoći i filozofiji i psihoanalizi da prepoznaju neke ključne mehanizme i oblike nestalnosti onoga što obično nazivamo ljudskom prirodom. Komediju je teško usustaviti jer se temelji na uključivanju iznimke kao vlastita pogonskog stroja.

Istraživajući načine na koje komedija artikulira i ponavlja tu nerješivu enigmu, Alenka Zupančič svoje čitanje zasniva na radu i izvedbama cijelog niza filozofa, komičara te stvarnih i izmišljenih komičnih likova: Aristofan, Moliere, Hegel, Freud, Bergson, Lacan, George W. Bush, Borat, Hamlet te Mujo i Haso. Pritom ona nastoji razgraničiti komediju od ideologizirane i “naturalizirane” veselosti.

Istinska, subverzivna komedija, izbija kao kratki spoj, eksplozivna veza heterogenih poredaka. Ova studija, u tom smislu, analizira procese i modele rada komedije koji omogućuju da se “uljez ubaci” u naše osigurane redove.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 9789537355821 Kategorija:
Author Picture

Zupančič Alenka

Alenka Zupančič istaknuta je slovenska teoretičarka u čijem se radu najčešće prepleću psihoanaliza i filozofija. Viša je znanstvena suradnica Instituta za filozofiju Slovenske akademije znanosti i umjetnosti u Ljubljani, a surađuje i s drugim europskim i svjetskim znanstvenim i obrazovnim institucijama. Objavila je knjige Ethics of the Real (Verso, New York-London 2000), The Shortest Shadow. Nitzsche's Philosophy of the Two (MIT Press, Cambridge-London 2008), Why Psychoanalysis: Three Interventions, (Aarhus University Press, Aarhus-Copenhagen 2008). U hrvatskom prijevodu tiskan je njezin drugi doktorat koji je obranila kod Alaina Badioua: Realno iluzije (Naklada Jesenski i Turk, Zagreb 2001). Ubaci uljeza. O komediji (Meandar Media, 2011), njena je novija knjiga, a napisala je još mnoge koje su doživjele i prijevode, na primjer Nietzsche: filozofija dvojega i Etika realnega – Kant, Lacan.