Pohvala ljubavi

Badiou Alain

9,16 

Godina izdanja: 2011
Cijena: 69kn
broširano, šivano

 

Knjiga donosi razgovore što ih je novinar Nicolas Truong vodio s istaknutim francuskim filozofom Alainom Badiouom u sklopu “Teatra ideja”, festivala u Avignonu. Badiou smatra da bi filozofija trebala stati u obranu ljubavi, jer je ljubav u današnjem svijetu ugrožena i prijete joj sa svih strana. Trebalo bi ponovno izmisliti ljubav (o čemu pjeva Rimbaud), izložiti je riziku i avanturi te je suprotstaviti sigurnosti i komforu. Tko ne krene od ljubavi, nikad neće saznati što je filozofija.

… Zaista mislim da je ljubav u ovakvom svijetu uhvaćena u škripac i opkoljena, a time i ugrožena. I mislim da je njezina obrana jedan od filozofskih zadataka. Što bi vjerojatno značilo, kako je rekao pjesnik Rimbaud, da bi je trebalo i ponovo izmisliti. To ne može biti obrana jednostavnim očuvanjem postojećeg. Svijet je uistinu ispunjen novinama, pa tako i ljubav treba biti inovirana. Treba ponovo izmisliti rizik i avanturu protiv sigurnosti i komfora.

Alain Badiou

Nema na zalihi

SKU: 9789537355937 Kategorija:
Author Picture

Badiou Alain

Alain Badiou (1937) francuski je filozof i osnivač Filozofskog fakulteta na Sveučilištu u Parizu zajedno s Gillesom Deleuzeom, Michelom Foucaultom i Jean-Francoisom Lyotardom. Bio je i još uvijek je izrazito politički aktivan. Napisao je nekolicinu filozofskih djela, političkih eseja, tekstova o književnosti i kazalištu, kritičkih eseja te pamfleta.