Sjaj i bijeda ponedjeljka

Mujičić Artnam Kemal

13,14 

Meandarmedia 2013, poezija
cijena: 99kn
broj stranica: 80
broširano, šivano

 

Tematsko čvorište, ljubav i sve oko nje i za nju, prikuplja se energijom u kojoj pokreti prirode dobivaju jedinstven smisao, a mjesto čovjeka u svemiru stječe svoj potpuni smisao u otkriću i istraživanju dimenzija ljubavi. lstina, scenografija je vrlo poznata i očekivana, ali u pjevanju i dragosti, u neprekidnoj radoznalosti osvaja se prostor Drugog, prostor ljepote koji počiva na spremnosti da se želi.

Želi se što? Želi se još jedanput doseći ono alkemičarsko čudo, pretvaranja riječi u himnu ljubavi, čija nam svečanost izmiče I pronalazi nas u svakodnevici. Pozvani smo da otkrijemo tajnu, ali mi smo samo vlasnici onoga što zajedno s drugima ne znamo i upravo nas to neznanje oslobađa odgovornosti što smo ušli u prostor čitanja koji podrazumijeva spremnost u sudioništvu riječi, riječi koje slave prošlo, sadašnje i buduće u jedinstvenoj snazi ljubavi i radosti života.

Figure koje prate poeziju na putu do zvijezda i natrag nastaju na razlici između djetinjstva i iskustva, skromnosti i pričanja: o prošlom, o sjećanju u kojem je potpunost i skladnost svijeta nenarušena i potpuna.

Može li povratak u čistoću vrste biti ozbiljniji simptom i znak izvan neposredne pjesničke odluke? Kako se nositi s poezijom koja se iscrpljuje u vjeri da riječ stvara svijet i da je ona doista u svojoj referencijalnosti i protežnosti sposobna proizvoditi dobrotu i radost, trajati u začuđenosti? Je li to stanje nevine neupućenosti ili dragovoljno odricanje od svih drugih izama, pravaca i čuda u kojima se pjesničko pismo zatjecalo?

Dubina i beskraj koordinate su i uporišta poezije koja barata s nemirom i ljubomorom, zavišću ptica i svijeta koji se nije srodio s riječju o ljubavi i ne može joj parirati u svojoj jednoličnosti. Poezija čekanja i meditacije, imenovanje onoga čega nema, traženje mjesta sigurnosti i mira, tamo gdje je pozvana ona, ali i čitatelj koji mora pristati na tu vrstu vječne nade, vjere da je virus poezije prenosiv i tamo gdje su za sva druga iskustva i prakse vrata zaključana.

(Miroslav Mićanović)

 

SKU: 9789533340319 Kategorija:
Author Picture

Mujičić Artnam Kemal

14 veljača 1960

Kemal Mujičić Artnam (Turbe kod Travnika, 14. veljače 1960) nakon završene srednje škole u Travniku, 1980. g. dolazi u Zagreb gdje studira na Tehnološko-tekstilnom fakultetu. Nakon niza književnih nastupa na raznim književnim tribinama i objavljivanja u relevantnim književnim časopisima, 1994. godine objelodanjuje svoju prvu zbirku pjesama. Od tada se redovito javlja novim radovima na trećem programu radija, književnim festivalima, javnim priredbama i književnim časopisima. Pjesme su mu uvrštene u sedam antologija i dva relevantna pregleda suvremene hrvatske poezije (Strast razlike, tamni zvuk praznine i Off-line) te nekoliko zbornika. Koncem 2009. godine premijerno mu je izveden radio roman u pet nastavaka po romanu Pet litara benzina. Pojedine pjesme i priče prevođene su na njemački, engleski, španjolski, poljski, slovenski i makedonski jezik. Član je Društva hrvatskih književnika. Živi u Zagrebu.
Objavio je sljedeće knjige: Petkom poslije ribe (pjesme, Meandar, 1994), Ples (pjesme, Meandar, 1996), Zona zoo (pjesme, Meandar, 2000), Ubrzanje (pjesme u prozi, Naklada Breza, 2002), Rad na crno (priče, Meandar, 2004), Pet litara benzina (roman, Naklada Breza, 2006), Vrijeme za ljubav (Meandar Media, 2010), Iz nevremena (ratni dnevnik) (Alfa, 2012), Sjaj i bijeda ponedjeljka (pjesme, Meandar Media, 2012), Sarina druga ljubav (roman, Meandar Media, 2014), Pješaci prelaze na drugu stranu (roman, Naklada Breza, 2017), Put u Rim (bibliofilsko izdanje u 6 primjeraka, Bibliofil, 2017), Komplet za zaštitu građana (Poezija subotom, Zagreb, 2020).