Žamor

Dragojević Danijel

18,58 

God. izd.: 2005.
Broširano, šivano, ovitak
170 str.

Ono na čemu počivaju ne samo originalnost i modernost već i klasična zrelost Dragojevićeva pjesništva upravo je ono od čega isto pjesništvo i živi i odupire mu se, a to je jezik. Odupirući se, naime, onomu jeziku koji služi tek kao puko sredstvo za pospremanje stvarnosti, Dragojević se istodobno odupire svijetu koji je u takvome jeziku zarobljen i koji funkcionira (danas više nego ikada!) kao zastrašujući tekst sa zadanim značenjima i odnosima. Umjesto toga on pokušava izići iz njegove predvidljivosti, pa u svome istraživanju, nadrastajući ili tek rubno dotičući naraštajne i grupne poetike, Dragojević nastoji osvojiti nove prostore iskazivoga provocirajući, ne bez samodopadljivosti, obnavljanje svijeta po mjeri vlastite mu poezije.

Pri tome kombinira različite diskurse – od lirskoga do esejističkoga, te gradi pjesme posve minijaturne i nalik na aforizme (npr. Tko je bio gol, / sad ga nema. Tko) kao i one velike, pisane ili slobodnim stihom ili u prozi, gradi i priče kao i eseje s lucidnim, nerijetko paradoksalnim obratima i poantama. Bez obzira na tip diskursa, koji je ionako u Dragojevića teško svediv na neki određeni, na tematskome planu njegove tekstove obilježava interes kako za metafizičko tako i za konkretne fenomene svakodnevice koji međutim nikada nisu i nevažni (…zatvaranje očiju, čak i usput, ozbiljna je stvar, možda gašenje nečega…, Zatvoriti oči).

Ma o čemu da govori, kroz Dragojevićev se Žamor – “od mnoštva malih zvukova” – namjesto negdašnje skepse, nerijetko mrzovolje i cinizma, tiho i strpljivo sada sve više širi neki stoički mir i mudrost pjesnikova kasnog ja.

Vjesnik

Nema na zalihi

SKU: 9789532061710 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 16 × 20 cm
Author Picture

Dragojević Danijel

28. siječnja 1934

Danijel Dragojević (Vela Luka, Korčula, 28. siječnja 1934) pjesnik, esejist i prozni pisac, a do sada je objavio: Kornjača i drugi predjeli (poezija, Matica hrvatska, Split, 1961), U tvom stvarnom tijelu (poezija, Naprijed, Zagreb, 1964), Svjetiljka i spavač (poezija, Naprijed, Zagreb, 1965), Nevrijeme i drugo (poezija, Razlog, Zagreb 1968), Bijeli znak cvijeta (poezija, izdanje autora, Zagreb 1969), O Veronici, Belzebubu i kucanju na nezvjesna vrata (proza, Matica hrvatska, Zagreb, 1970), Bajka o vratima (proza, Zagreb, 1972), Četvrta životinja (poezija, Naprijed, Zagreb, 1972), Prirodopis (poezija, Biblioteka Teka, Zagreb, 1974), Izmišljotine (proza, Naprijed, Zagreb, 1976), Razdoblje karbona (poezija, Cekade, Zagreb, 1981), Rasuti teret (proza, Nolit, Beograd 1985), Zvjezdarnica (poezija, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 1994), Cvjetni trg (proza, Durieux, Zagreb 1994), Hodanje uz prugu (poezija, Matica hrvatska, Zagreb 1997), Žamor (poezija, MeandarMedia, Zagreb, 2005; za koju je dobio Goranovu nagradu za najbolju knjigu iste godine), Negdje (poezija, Fraktura, Zagreb, 2013). Autor je nekoliko eseja i monografija i jednog filmskog scenarija Jutro čistog ljeta (1969).