-44%

Preživjeti sliku

Purgar Krešimir

Najniža cijena: 18,58 
Snižena cijena: 10,49 

God. izd.: 2010.
Broširano, šivano
180 str.

Knjiga Krešimira Purgara Preživjeti sliku – Ogledi iz vizualnih studija polazi od pretpostavke da već uvriježeno mišljenje o dvadesetom stoljeću kao stoljeću slike više ne može biti dovoljno čvrstim po­lazištem za definiranje kulture slike i u tisućljeću koje je pred nama.

S jedne strane, autor želi pokazati da će nam razumijevanje ne­stabilne prirode tradicionalnih medijskih i žanrovskih po­dje­la omo­gućiti bolji uvid u kaotičnu novu kulturu slike te, s druge strane, ponuditi originalne modele tumačenja nabujale umjetničke proizvodnje. Koristeći najnovije primjere iz suvremene umjetnosti, književnosti, filma, medijske i popularne kulture, te pozivajući se na povijesno kanonizirana tumačenja vizualnih umjetnosti, autor se vrlo kompetentno i teorijski argumentirano odvažio predstaviti vizualne fenomene naizgled nesvodive na istu interpretacijsku razinu.

Dosljedno koristeći metodologiju vizualnih studija, Purgar želi afirmirati nediskriminacij­ski pristup vizualnosti danas, što je razvidno u podjednako preciznim uvidima i ozbiljnosti koju posvećuje svim objektima svojih rasprava.

SKU: 9789537355586 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 12,5 × 20 cm
Author Picture

Purgar Krešimir

Krešimir Purgar bavi se teorijom vizualnih umjetnosti. Osnivač je, voditelj i glavni istraživač Centra za vizualne studije u Zagrebu. Član je hrvatske sekcije AICA-e, Studijske sekcije ULUPUH-a i American Association for Italian Studies. Napisao je sljedeće knjige: Slike u tekstu, Vizualni studiji, Preživjeti sliku, Neobarokni subjekt.