Osporavanje kiše

Radović Tanja

15,93  (120,02 kn)

Godina izdanja: 2020
Broj stranica: 159
Cijena: 120 KN
ISBN 978-953-334-267-2

Tanja Radović je majstor u strukturiranju priče, njezinih prijelaza i iznenađenja: htjeli bismo biti dio priče i htjeli bismo doći do njezina kraja, ali je još mnogo toga na tom putu i trebamo znati razvrstavati što se u tom tkanju, u toj gradnji dogodilo: kako se i tko se s kim i sa čim spaja prije negoli se rodi dijete ili otvori dar. Imati dar i znati ga otvoriti i ne bi trebalo biti složeno ili nedokučivo, ali što s onim darom koji je golost, goloća, ili još gore ili još bolje: koji je lijepo pakirana praznina. Priče Tanje Radović se iz tematsko-strukturalnog okvira gledano i čitano bave uporno i strasno upravo s tim pitanjem: kako prazninu, praznost dara (života, egzistencije,vjerovanja ili…) otvoriti i nositi sa sobom, kako je predati drugom ili kako je sačuvati!
Miroslav Mićanović

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 9789533342672 Kategorije: ,
Author Picture

Radović Tanja

1964

Tanja Radović, spisateljica i knjižničarka, rođena je 1964. godine u Karlovcu. Završila je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Na Hrvatskom radiju izvedene su joj vlastite radiofonske prilagodbe drama: Pomaknute ljubavi, Kuća, Kompjutor, Zarobljeni u crtežu, Putovanje u Plavo, Sunčeve pjege, Plastične đurđice, Mreža, kao i kratke priče (emisija Hrvatska proza), radionapetice i radioigre.
Bosansko narodno pozorište u Zenici postavilo joj je dramu Iznajmljivanje vremena - pod nazivom Time sharing 3.0 (2001.) u režiji Morane Foretić, a Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru praizvelo joj je dramu Noćna gušterica (2002.) u režiji Lawrencea Kiirua.
SF priče ušle su joj u izbor najboljih na ISTRAKON-ovim natječajima za kratke SF i fantasy priče (2004., 2005. i 2008.), kao i SFERAKON-ovom natječaju za zbirku hrvatske fantastike i SF-a (2007.). Dobitnica je nagrade SFERA u kategoriji drame za knjigu Ledeno doba (2010.).
Studentsko kazalište “Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba praizvelo joj je drame Mačja glava, Kompjutor, Iznajmljivanje vremena (1999. – najbolja amaterska predstava u Hrvatskoj), Zarobljeni u crtežu, Putovanje u Plavo, u kojima je sudjelovala i kao glumica, koredateljica ili redateljica.
Kao hrvatski predstavnik sudjelovala je u radu Međunarodne dramske kolonije Od teksta do predstave (Hrvatski centar ITI, Motovun, 2001.) s dramom Gušterica.
Član je uredništva časopisa za knjigu Tema (Zagreb, Centar za knjigu, 2004.-).
Dobitnica je nagrade Tena za najbolji dramski tekst za djecu i mlade (Umjetnička organizacija Asser Savus i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2021.)

Objavljene su joj dvije knjige drama – Iznajmljivanje vremena (Zagreb, Meandar i
SKUD “Ivan Goran Kovačić“, 2001.) i Ledeno doba – (Zagreb, Meandarmedia, i
SKUD “Ivan Goran Kovačić“, 2009.); romani Pitanje Nade (Zagreb, Meandarmedia,
2015., e-izdanje 2020.), Rent-a-talent (Zagreb, Meandarmedia, 2018.) te zbirka pričaOsporavanje kiše (Zagreb, Meandamedia, 2020.).

Drama Zarobljeni u crtežu (Entrapped in the Drawing) objavljena je u izboru iz
suvremene hrvatske drame na engleskom jeziku Different voices (izbor Boris Senker, Zagreb, Hrvatski centar ITI-UNESCO, 2003.), a drama Ledeno doba (Epoka
lodowcowa) objavljena je u izboru iz suvremene hrvatske drame na poljskom jeziku - (Nie tylko) fragmenty : wybór nowych dramatów chorwackich (izbor Gabriela Abrasowicz, Leszek Małczak, Katowice, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2019.). Pojedine drame, kratke priče i SF-priče objavljene su u raznim časopisima i zbornicima.