Pisanje oslobađa

Prtenjača Ivica

2,65 

God. izd.: 1999.
Broširano, šivano
83 str.
Nagrada na Salonu mladih za književnost, 1998.

Slučaj Ivice Prtenjače pokazuje koliko je danas mladome piscu teško objaviti prvu knjigu. Ovaj je Riječanin, podsjetimo se, dobitnik nagrade za poeziju na 25. salonu mladih u listopadu 1998. godine. Prema dogovoru s organizatorima Matica hrvatska se obavezala tiskati nagrađene stihove. Ali potom se sve odvijalo po kafkijanskom scenariju: knjiga nije objavljena na nakon godinu dana, te je na kraju, Meandar otisnuo knjigu

Zbirka Pisanje oslobađa sadrži neosporne kvalitete i može se usporediti s pojavom nove slike u likovnoj umjetnosti osamdesetih. Riječ je o specifičnom pokušaju oslobađanja ubrzanjem i apstrakcijom, prodora u patofizičke prostore imaginarnog, gdje ne postoji pritisak tijela i želje. Stoga je ova Prtenjačina erupcija proživljenog, erupcija sjećanja i brojnih metafora. Ona ne stvara novi, umjetni svijet, već je pokušaj oslobađanja, raskida sa starim. (Rade Jarak, Zarez)

Nema na zalihi

SKU: 9789532060096 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 12,5 × 20 cm
Author Picture

Prtenjača Ivica

1969

Ivica Prtenjača (Rijeka, 1969) živi i radi u Zagrebu. Studirao kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Godine 1998. dobio književnu nagradu na 25. Salonu mladih u Zagrebu, a 2000. nagradu za najbolju zbirku na petim Kvirinovim susretima u Sisku. Sudjelovao na Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana u Rimu 1999. godine. Knjige pjesama: Pisanje oslobađa, Yves, Uzimaj sve što te smiruje. Za roman Brdo nagrađen je nagradom V.B.Z.-a i Tisak medije 2014. godine.