Nova europska drama

Nikčević Sanja

13,27 

God. izd.: 2004.
Broširano, šivano
168 str.

KnjigaNova europska drama ili velika obmana govori o najnovijem europskom trendu – dramama punim eksplicitnog nasilja i vulgarnog jezika koje su krajem dvadesetoga stoljeća preplavile Europu i izazvale reakcije na granici histerije – kako protivnika koji su tvrdili da je riječ o djelima bez ikakve umjetničke vrijednosti koja samo šokiraju nasiljem tako i pobornika koji su tvrdili da je to jedini mogući “izraz osjećaja epohe” i vrhunska umjetnost. Izrazito zanimljivo i čitko pisana u maniri krimića napeto vodi čitatelja od početka uspona jednoga britanskog trenda nasilja (takozvani in-yer-face theatre – drama koja udara u lice, s najznačajnijim predstavnicima Sarah Kane i Markom Ravenhillom) i njegova prijelaza u Europu pod nazivom “nove europske drame”.

Tekst je provokativan jer u određenom smislu po prvi put ukazuje na središta moći u europskom kazalištu i mehanizme utjecaja i nametanja određenog trenda ili osobe kao “vrhunske vrijednosti”, temeljene uglavnom na demagogijama i napadima. Aktualnost knjige još uvijek je izrazita jer trend, iako na izmaku u zemljama koje su ga započele, još uvijek ima svoje odjeke na našim scenama (nedavno postavljanje Shopping and Fucking Marka Ravenhilla). Ona je rezultat autoričina dugogodišnjeg praćenja europskog kazališta i studioznog istraživanja njegovih mijena i prinosa.

Nema na zalihi

SKU: 9789532061796 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 12,5 × 20 cm
Author Picture

Nikčević Sanja

1960

Sanja Nikčević (Varaždin, 1960) docentica je na Odsjeku za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku gdje predaje Američku dramu i Kazališnu kritiku. Kolegij Povijest svjetske drame predaje na poslijediplomskom studiju književnosti Filozofskog fakulteta u Zadru kao gostujuća predavačica. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala francuski jezik i komparativnu književnost 1984, magistrirala 1993. i doktorirala 1998. obranivši teze o subverzivnoj i afirmativnoj realističkoj američkoj drami. Godinu 1995. provela u New Yorku kao dobitnica Fulbrightove stipendije američke vlade pod mentorstvom Marvina Carlsona. U proljeće 2001. predavala Suvremenu europsku dramu i kazalište (University of California Santa Barbara), gdje je provela i svoju drugu, postdoktorsku Fulbrightovu stipendiju 2002. godine pod mentorstvom W. D. Kinga. Od 1984. objavila je gotovo stotinu znanstvenih, stručnih i kritičkih radova u hrvatskim, američkim (PAJ, SEEP), hongkongškim, japanskim, poljskim, slovenskim i bosanskim časopisima te brojne novinske kritike i feljtone. Sudjelovala na brojnim seminarima, simpozijima i konferencijama (Osijek, Zagreb, Sarajevo, Novi Sad, Varšava, Salzburg, Boston, Louisville, New York, Caracas, Seoul, Lubbock itd.), a radionice kazališne kritike vodila u Hong Kongu i Makedoniji. Radila kao kazališna kritičarka i novinarka u Večernjem listu (1983-1993) te kao viša savjetnica za kazalište u Ministarstvu kulture RH (1997-1998). Osnivačica je i prva predsjednica Hrvatskog centra ITI-UNESCO (1994-2000) gdje je organizirala brojne međunarodne akcije (seminari, dramska kolonija, prezentacija kazališta drugih zemalja, razmjena kazališnih pisaca i redatelja i dr.) te pokrenula dvojezični bilten Hrvatska drama, jedino glasilo o hrvatskom kazalištu na engleskom jeziku. U Hrvatskom centru ITI pokrenula je 1994, a do 2004. i uređivala specijaliziranu teatrološku biblioteku – Biblioteku Mansioni, objavivši za to vrijeme trideset vrijednih naslova. Od 1999. do 2002. bila je glavna urednica časopisa Kazalište u izdanju AGM-a, Zagreb. Članica je brojnih svjetskih, američkih i hrvatskih strukovnih udruga i asocijacija. Bila je članicom EXCOM-a (upravnog odbora) međunarodnog ITI-ja u dva mandata, te predsjednica i potpredsjednica Komunikacijskog odbora te udruge. Uredila je zbirku eseja uglednih svjetskih teatrologa o kazališnoj kritici na engleskom jeziku Theatre Criticism Today (Hrvatski centar ITI, Zagreb, 2002). Autorica je prve Antologije američke drame I i II (AGM, Zagreb, 1993) i prve antologije hrvatske drame objavljene izvan Hrvatske, (Antologija na novata hrvatska drama, Fakultet za dramski umetnosti, Skopje, 2002) i drugih antologija. Objavila mnoštvo knjiga, od kojih izdvajamo: Subverzivna američka drama ili simpatija za losere (CDM, Rijeka, 1994), Afirmativna američka drama ili Živjeli Puritanci (Hrvatski centar ITI, Zagreb, 2003), Nova europska drama (Meandar Media, Zagreb, 2004).