-46%

Od kiča do Campa: strategije subverzije

Muzaferija Sanja

Najniža cijena: 11,95 
Snižena cijena: 6,50 

God. izd.: 2008.
Broširano, šivano
110 str.

Kakva je moguća uloga i značenje Campa u društvima koja se proteklih desetljeća radikalno suočavaju s izazovima nejasno konceptualizirane modernizacije u doba globalizacije, a tradicijski imaju drugačije odnose prema muško-ženskim odnosima, homoseksualnosti, drugačije konvencije odijevanja, stilove ukrašavanja i ponašanja? Temeljno pitanje kojim se u svojoj knjizi bavi Sanja Muzaferija – može li Camp još uvijek djelovati politički subverzivno – itekako je važno. Izvučen iz ekskluzivizma gay kulture/senzibiliteta, može li pojam Campa pomoći subvertiranju ne samo prevladavajućih konstrukcija spolnih ideniteta već i svakoga društvenog esencijalizma (roda, nacije, rase, klase…)?

U doba opće kulturalizacije, podvođenja svih društvenih i političkih problema pod kulturalne maske, i priča o Campu ponovo postaje važna kao dio jednog od ključnih problema progresivno angažirane teorije: kako estetika/estetsko može djelovati politički? Naravno, bilo bi preuzetno očekivati cjelovit odgovor na takva pitanja od jedne ovakve knjižice, ali i postavljanje pravih pitanja i njihovo uvođenje u javni prostor već je važan početak.

Dejan Kršić

SKU: 9789537355166 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 12,5 × 20 cm
Author Picture

Muzaferija Sanja

Sanja Muzaferija urednica je, novinarka, književnica. Osnovala je i uređivala ženski magazin GalaStyle. Bila je zaposlena u ženskoj reviji Svijet. Upisala je magisterij iz medijskih znanosti na University of Sussex. Kolumnistica je na domosfera.hr. Svojedobno je pisala o kostimima i kostimografiji. Magistarska radnja Od kiča do Campa (2008) izdana je u Meandar Mediji kao knjiga.