Lupež

Čapek Karel

9,29 

God. izd.: 2010.
broširano
117 str.
Naslov originala:
Loupežník
Sa češkoga prevele:
Danijela Ljubas, Đorđa Petrić, Lidija Živković

Šumsku idilu pitoresknog češkog sela jednoga dana poremeti posjet Lupeža. U pohodu na neobičan plijen, nevino srce mlade Mimi, on neće birati sredstva. Od udvaranja, preko ljubavnih pjesama pa do dvocjevki: protiv roditelja, šumara i vojnih trupa, igrajući na sve ili ništa. Poznajete li vi tog Lupeža? Niste li ga već negdje susreli?

Komedija Lupež prva je samostalna drama velikana češke književnosti Karela Čapeka, objavljena 1920. Pripada dijelu Čapekova opusa koji je najbogatiji pravim češkim humorom, ispunjenim blagom ironijom te nepovjerenjem prema povijesti i autoritetima. Nastala za vrijeme autorova izbivanja iz domovine, plod je nostalgije i oda divljoj i bezbrižnoj mladosti. To je mladost koja ne mari za posljedice, koja se bori za ideale i uživa u životu.

SKU: 9789537355555 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 10,2 × 17,5 cm
Author Picture

Čapek Karel

1890

Karel Čapek (1890-1938) češki je dramatičar, prozaik, putopisac, pisac bajki, prevoditelj i novinar. Svjetsku je slavu postigao dramom R.U.R. kojom započinje niz utopističkih djela posvećenih problemu opasnosti od naglog razvitka tehničke civilizacije. Romanima Továrna na Absolutno, Krakatit i Valka s Mloky začetnik je moderne znanstveno-fantastične književnosti. Utjecao je i na razvoj moderne bajke, a našoj je čitalačkoj publici poznat kao autor glasovite Poštarske bajke i drame Lupež.