Kreolska nacija

Agualusa José Eduardo

13,14 

Meandarmedia 2013, roman,
168 stranica, meki uvez,
broširano, šivano

 

Epistolarni roman Kreolska nacija djelo je koje se stvara kroz dijalog između književnosti i povijesti. Vraćanje u prošlost u ovom romanu ima funkciju rekonstrukcije prošlosti, i u tom se povratku dotiču pitanja portugalskog kolonijalizma u Angoli, ropstva u Brazilu, trgovine crnim robljem preko Atlantika.

Kreolska nacija je brod pun glasova koji jedri Atlantikom. Posljednji brod koji je prevezao crno roblje iz Angole u Brazil, a na kojem plovi i Fradique Mendes, Portugalac, ali dovoljno otvoren da se protivi takvoj trgovini.

Upravo na tromeđi tih prostora, bliskih ali svaki sa svojim karakteristikama – Angola, Brazil, Portugal – gradi se ova priča koja svjedoči o isprepletanju različitih kultura na povijesnim temeljima.

Zanimljiv je i put glavnog lika romana – Carlosa Fradiquea Mendesa, koji se u javnosti prvi put pojavljuje u novinama Revolução de Setembro (Rujanska revolucija) iz 1876. kao autor pjesama skupljenih pod nazivom Lapidárias. Riječ se zapravo o pjesniku kojega je stvorila grupa portugalskih intelektualaca, među kojima Eça de Quieroz, Antero de Quental i Ramalho Ortigão. Isti se lik zatim pojavljuje u noveli Mistério da Estrada de Sintra (Tajna ceste za Sintru) koju potpisuju Ramalho Ortigão i Eça de Queroz, a 1900. godine njegova pisma „skupio je“ i objavio Eça de Queiroz pod nazivom A correspondencia de Fradique Mendes (Prepiska Fradiquea Mendesa).

Godine 1928. Eçin sin još objavljuje Cartas inéditas de Fradique Mendes e mais páginas esquecidas (Neobjavljena pisma Fradiquea Mendesa i još neke zaboravljene stranice), da bi naposljetku taj književni lik, koji se već pojavio u nekoliko djela, te je time očito najzastupljeniji lik u portugalskoj književnosti, preuzeo mjesto protagonista u ovom Agualusinom romanu s podnaslovom Tajna prepiska Fradiquea Mendesa, te čak slao pisma Eçi de Queirozu i u fikciji vodio dijalog sa svojim stvarnim tvorcem.

 

SKU: 9789533340548 Kategorija:
Author Picture

Agualusa José Eduardo

1960

José Eduardo Agualusa (Huambu, Angola, 1960) radi kao novinar. Knjige su mu prevedene na više od dvadeset jezika. “U mojoj zemlji stvarnost je moćnija od fikcije”, napominje Agualusa, koji je mnoge neobične slučajeve pretočio u književnost, stvorivši snažne likove i zanimljive zaplete u svojim knjigama. Prema mnogim njegovim knjigama snimljeni su ili se tek snimaju filmovi. Lula Buarquede Hollanda režira film prema romanu Prodavač prošlosti, a Belisário Franca film prema romanu Kreolska nacija. Engleskinja Karen Boswall, koja živi u Mozambiku, režirat će film prema romanu Žene mojega oca, u kojem se i sama pojavljuje, a Portugalka Joana Porto priprema film prema romanu Estação das chuvas. Dosad je objavio više od dvadeset djela: A Conjura (roman, 1989, nagrada Revelação Sonangol), D. Nicolau Água-Rosada e outras estórias verdadeiras e inverosímeis (priče, 1990), O coração dos bosques (poezija, 1991), A Feira dos Assombrados (novela, 1992), Estação das chuvas (roman, 1996), Nação Crioula:a correspondência secreta de Fradique Mendes (roman, 1997, glavna nagrada za književnost RTP) (Kreolska nacija: tajna prepiska Fradiquea Mendesa, 2013), Fronteiras Perdidas, contos para viajar (priče, 1999, glavna nagrada za pripovijetku Portugalskog društva pisaca), A Substância do Amor e Outras Crônicas (članak, 2000), Estranhões e Bizarroco (proza za mlade, 2000, glavna nagrada za ilustraciju portugalskog instituta za knjigu i knjižnice, glavna nagrada za dječju književnost fondacije Calouste Gulbenkian), Um estranho em Goa (roman, 2000), O homem que pareciaum domingo (roman, 2002), O ano em que o Zumbi tomou o rio (2002), Catálogo de Sombras (priče, 2003), Vendedor de Passados (roman, 2004, nagrada britanskog časopisa Independent) (Prodavač prošlosti, 2008), Manual Prático de Levitação (priče, 2005), Os passageiros emtrânsito (priče, 2006), As mulheres do meu pai (roman, 2007) (Žene mojega oca, 2010), Na rota das especiarias (vodič, 2008), O Barroco Tropical (roman, 2009) (Tropski barok, 2011), Milagrário Pessoal (roman, 2010), Teoria Geral do Esquecimento (roman, 2012), A educação sentimental dos pássaros (roman, 2012), A vida no Cèu (roman, 2013), A Rainha Ginga (roman, 2014), O Livro dos Camaleões (priče, 2015).